חֻ'בַּיזָה

יחידה כובשת: ארגון (אצ״ל)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: קיבוץ גלעד

רקע:

הכפר שכן באזור של גבעות שהשתפלו דרום-מערבה, כקילומטר מדרום לואדי אל-סִנדיאנה [יובל של נחל דליות] וכשלושים ק"מ מדרום לחיפה. בסוף המאה ה-19 התגוררו בח'ביזה כ-270 תושבים, אשר עיבדו כמה אלפי דונם. ב-1931 התגוררו בו 209 תושבים ב-42 בתי אבן צפופים, וב-1944-45 עלה מספר תושביו ל-290, מוסלמים כולם. הכפר קרוי  על שם צמח החלמית, המצוי בשימוש במטבח הכפרי הפלסטיני. תושביו השתמשו במים של מספר מעיינות ובארות מים שבתחומי הכפר לצריכה ביתית, והתפרנסו בעיקר מגידול דגנים וירקות, ומגידול בעלי-חיים. בשנים 1944-45 עמדו אדמות הכפר על 4,854 דונם, מהם כאלפיים שנרכשו בידי יהודים.

הכפר היווה ככל הנראה יעד לפשיטה של ההגנה בשבועות הראשונים של המלחמה. אין נתונים אודות נפגעים, אך קיים דיווח של ה'ניו יורק טיימס' לפיו המתקפה היתה זהה לטבח שבוצע באותו יום בבַּלַד אל-שֵיח' הסמוך. במשך מספר חודשים הכפר לא נכבש, ונפל לידי כוחות האצ"ל בין ה-12 ל-14 במאי. לפי מקורות אצ"ל המצוטטים על-ידי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, נמלטו רוב תושבי האזור תחת אש מרגמות, אך חלקם הוחזקו מספר ימים מאחורי גדרות תיל בטרם גורשו. לא ידוע מתי נהרס ח'ביזה, אך אחדים מהכפרים בסביבתו נהרסו על-ידי ההגנה לאחר כיבושם, ואחרים הוחרבו על-ידי קק"ל, ביוני 1948.

אין יישובים ישראלים על אדמות הכפר. היישוב הקרוב ביותר הינו [קיבוץ] אבן יצחק [הנקרא כיום גלעד], שנוסד בשנת 1945 על אדמות הכפר אל-בֻּטֵימַאת, כקילומטר מזרחית לח'ביזה. כיום נותרו במקום רק גלי אבנים פזורים בין שיחים קוצניים, עשבים ושיחי צבר. חלק מהאדמות הסמוכות מעובדות והשאר משמשות למרעה.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך פארק רמת מנשה של קק"ל (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

עדותו של פיסל מסעוד סְליט
טריליר סיור לכפר חֻ'בּיזה