אלטִירָה (ביסאן)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: ארגון בורוכוב (היום גזית)

רקע:

הכפר שכן 17.5 ק"מ מצפון לבית-שאן, בצד גבעה שהשתפלה קלות והשקיפה לכיוון צפון וצפון-מזרח, לעבר המורדות התלולים של ואדי אל-בירה [נחל תבור]. מעיין עין אל-בַּיְדָא היה מקור המים העיקרי של תושבי הכפר. מקאם (אתר מקודש) לזכר איש דת מקומי, שיח' דיאבּ, שכן מדרום לכפר. ב-1931 נמנו בכפר 108 תושבים שהתגוררו ב-24 בתים, וב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-150, מוסלמים כולם. שטח הכפר עמד אז על 10,207 דונם, אשר מהם נרכשו 2,604 בידי יהודים. התושבים התפרנסו בעיקר מחקלאות וגידלו דגנים ומטעים.

קק"ל החליטה לגרש את אנשי אל-טירה כבר ב-26 במארס 1948, במהלך סדרה של מעשי גירוש שנערכו ברחבי הארץ בשבועות שלפני מבצעי הלחימה המרכזיים. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מתאר פגישה של אנשי קק"ל בה טען יוסף ויץ, מנהל מחלקת הקרקעות בקק"ל לגבי תושבי הכפרים קומיה ואל-טירה ש"יש לאלצם לעזוב" משום שהם אינם "מקבלים על עצמם אחריות למניעת חדירה של אנשי כנופיות" (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 85). ב-15 באפריל התרוקן הכפר בעקבות מערכת הפצת שמועות מצד ההגנה, לפי מוריס. בסתירה לכך, מוריס מוסיף שחודש לאחר מכן, ב-20 במאי, ציוו כוחות ערבים על תושבי הכפר לעזוב.

הישוב ארגון בורוכוב נוסד ב-1943 בסמוך לאתר הכפר. ב-10 בספטמבר 1948 שונה שם הישוב לקיבוץ גזית, שמצוי 1.5 ק"מ מדרום-מערב לאתר הכפר, על אדמותיו. [מושב] כפר קיש נוסד ב-1946 כקילומטר מצפון-מערב לאתר הכפר, על אדמות של הכפר מעד'ר. חורבות של בתי אבן, מכוסות בעשב וקוצים, הם כל שנותר מאל-טירה. האתר מגודר ומשמש חקלאים ישראלים כאדמת מרעה. עצי ברוש גדלים באדמות שמסביב.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך שמורת טבע נחל תבור (נגה קדמן, בשולי הדרך ובצדי התודעה, 2008, נספח א').

לצלם את שרידי היישובים מהנכבה: אירוע נעילה לתערוכה "מה שאיננו" 08/2012