אלטַאבִּעָ'ה

רקע:

הכפר הקטן נבנה בחוף הצפון-מערבי של הכנרת, בקצה הצפוני של מישור שכונה ע'ויר אבו שושה [בקעת גינוסר]; טבריה שכנה תשעה ק"מ מדרום. אתר-הכפר זוהה עם אתר הכפר הֶפְּטַפֶּגוֹן – שבעת המעיינות ביוונית, ואכן היו בכפר ובסביבותיו מעיינות למכביר. במקום נבנתה במאה הרביעית כנסייה ביזנטית [כנסיית הלחם והדגים], ממנה השתמרו רצפות פסיפס. מעט מדרום, לאורך האגם, שכנה ח'רבת מִינְיָה שהכילה הריסות של מבנה מפואר שנבנה במאה השמינית, ודרומה משם ניצב ח'אן אל-מִינְיָה שנבנה במאה ה-13 בידי הממלוכים. הצלבנים כינו את המקום מֶנְסָה כְּרִיסְטִי. ב-1596 חיו בכפר אל-טַאבִּעָ'ה 44 תושבים. ב-1931 נמנו בכפר ובח'אן אל-מיניה הסמוך 245 תושבים שהתגוררו ב-60 בתים. ב-1944-45 חיו באל-טַאבִּעָ'ה, בח'אן אל-מיניה ובתל אל-הוּנוּד 330 תושבים, רובם מוסלמים מלבד עשרים נוצרים, ואדמותיהם השתרעו על 5,389 דונם. חלק מתושבי הכפר עסקו בדייג, אך כלכלת הכפר התבססה על חקלאות, ותושביו גידלו דגנים, זיתים, בננות ותמרים.

לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כיבוש טבריה באמצע אפריל הביא לעזיבה חלקית של הכפר. הכפר נכבש, תושביו גורשו ובתיו נהרסו בחלקם ב-4 במאי 1948 או זמן קצר אחרי כן, במהלך מבצע מטאטא, שנועד "לטאטא" ערבים אל מחוץ לשטח עמק הירדן שממזרח לצפת. המבצע נערך כחלק ממבצע יפתח. בראיונות שנערכו שנים לאחר מכן, סיפרו תושבים מהכפר שהם ברחו לכפר אל-סמכיה השכן, וב-4 במאי ראו משם עשן מתמר מעל אל-טַאבִּעָ'ה. כשהבינו שכפרם הוצת, נסו התושבים בבהלה לכיוון סוריה מבלי לאסוף את רכושם, בעוד חיילי ההגנה יורים מעל לראשיהם. כמה תושבים הצליחו לחזור לאל-טַאבִּעָ'ה מספר ימים לאחר מכן, אך בתוך שבוע פטרולים של ההגנה מנעו שיבה לכפר.

על אדמות הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים. אתר-הכפר מכוסה בחלקו עשבים קוצניים ושיחי צבר, ופזורים בו גלי אבנים וקירות אבן קורסים. הכנסיות, המנזרים והמקדשים הנוצריים שבסביבה עודם עומדים. חלק מהאדמה שמסביב משמש כאזור מרעה, ויתרתו מעובד בידי ישראלים. האזור כולו משמש כאזור תיירות ישראלי.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך גן לאומי כפר נחום (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').