יַאקוּק

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: חוקוק

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: קדרים

רקע:

הכפר שכן על גבעה בהרי הגליל התחתון המזרחי, שהשקיפה לעבר הכינרת, 12.5 ק"מ מצפון-מערב לטבריה. יתכן שהכפר נוסד על חורבות העיר הכנענית חוקוק המוזכרת בתנ"ך, שנודעה בשם חוּקוּקַה בתקופה הרומית. ב-1596 חיו בכפר 396 תושבים ובסוף המאה ה-19 התגוררו בו כ-200 תושבים בכ-20 בתי-אבן. ב-1931 נמנו בכפר 153 תושבים ב-28 בתים, וב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-210. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 8,507 דונם, אשר כמחציתם נרכשו בידי יהודים. תושבי הכפר גידלו דגנים ומטעים. ממצאים ארכיאולוגיים בכפר כוללים קברים חצובים בסלע מהמאות הראשונות לספירה, בורות-מים וחלקי עמודים.

יאקוק, ששכן בין טבריה לצפת, הושפע ודאי משארע בהן במלחמה. בסוף אפריל ותחילת מאי 1948 טבריה כבר היתה בידי הציונים וכוחות פלמ"ח החלו לנוע לכיוון צפת, כשהם כובשים כפרים באזור. תושבי יאקוק גורשו בתקופה זו או שהופעל עליהם לחץ לעזוב. כמו כפרים אחרים באזור, יתכן שהם חיפשו בתחילה מקלט באזורים אחרים בגליל.

[קיבוץ] חוקוק הוקם ב-1943, שני ק"מ מדרום-מזרח לכפר. חלק מבנייניו שוכנים כיום על אדמות יאקוק. גלי אבנים מכסים את אתר הכפר, שבמרכזו ניצב עץ דקל ובקצהו מטע זיתים. חלק מהאדמה מסביב מעובדת בידי ישראלים, ויתרתה משמשת כאזור מרעה. תעלה של המוביל הארצי עוברת ממערב.

לפי אנדי יחזקאל הכפר נכבש בסוף אוקטובר 1948, וגם קיבוץ קדרים שוכן על אדמותיו (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).