כְּרַאד אלעַ'נַּאמָה

רקע:

הכפר שכן על מורדות מתונים של סלעי בזלת בקצה הדרומי של עמק החולה, 11 ק"מ מצפון-מזרח לצפת, בסמוך לכפר התאום לו כְּרָאד אל-בַּקָּארָה. בתי הכפר היו עשויים לבני-בוץ וקש וגגותיהם נבנו מעץ. מים בשפע הגיעו לכפר ממגוון מקורות: בארות, מעיינות וּואדי וקָּאסֿ [נחל צחור] הסמוך. ב-1931 גרו בכפר 265 תושבים ב-54 בתים; ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-350, ברובם הגדול מוסלמים, ואדמות הכפר השתרעו על 3,975 דונם, מהם נרכשו 121 בידי יהודים. התושבים גידלו בעיקר דגנים, וגם הדרים ובננות. סמוך לכפר היו שני אתרים ארכיאולוגים, חִ'רבּת נִגְ'מת אל-סֿבּח ותל אל-סֿפא, בהם נמצאו עמודים, שרידי קירות ובורות מים.

באמצע מארס 1948 פונה הכפר זמנית, בעקבות טבח שביצעה ההגנה בתושבי הכפר הסמוך אל-חֻסַיְנִיָּה. ב-22 באפריל, בעת מבצע יפתח, עזבו התושבים את הכפר בשנית, באופן זמני או חלקי, בהשפעת התקפה צבאית ישירה על כפר סמוך, אולי אל-עֻלמאניה, שנערכה יומיים קודם לכן. מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון. על-פי הסכם שביתת הנשק שנחתם עם סוריה בתום המלחמה, נכלל הכפר באזור המפורז ותושביו היו זכאים להגנה מתוקף כך. עם זאת, השלטונות הישראלים היו נחושים בדעתם לסלק את התושבים שנותרו באזור ונקטו במגוון אמצעים לשם כך בשבע השנים הבאות. עד 1956 התפנו תושבי האזור, וכְּרַאד אל-עַ'נַּאמָה התרוקן בפעם השלישית.

על אדמות הכפר לא נבנו ישובים ישראלים, אם כי [הקיבוצים] גדות (1949), ואיילת השחר (1918), קרובים לאתר-הכפר. באתר נותרו כיום רק עיי חורבות. צמחיית פרא של שיחים, עשבים וכמה עצים גדלה בכל האזור. האדמה שמסביב משמשת ישראלים הן לגידולים והן למרעה.

מידע ממקורות נוספים:

לפי הערכתו של סלמאן אבּו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 406 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 58)).
לפי אנדי יחזקאל, נערך גירוש מהכפר ב-31 במארס 1951 ובאוקטובר 1956 (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).
לפי אנציקלופדיה מפה הועברו רוב תושבי הכפר לסוריה, ומקצתם לכפר שעב שבגליל התחתון (אנציקלופדיה מפה, 2000, 7: 182).