כַּבַּארַה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: מעיין צבי

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: בית חנניה

רקע:

הכפר שכן במישור החוף למרגלות המורדות המערביים של הכרמל, 30 ק"מ מדרום לחיפה, ממזרח לכביש החוף. מקור שמו של הכפר הוא כנראה ריבוי של "קוּברי", שיבוש של המילה התורכית לגשר, והתייחס ככל הנראה לגשרים הרבים שנבנו על ואדי אל-זרקא [נחל תנינים] הסמוך. שטחו הכולל של הכפר ב-1944-45 עמד על 9,831 דונם, מהם למעלה משליש נרכשו בידי יהודים. אוכלוסיית הכפר עמדה בשנים אלה על 120 נפש. תושבי הכפר היו מוסלמים והתפרנסו מחקלאות ומגידול בעלי-חיים.

אין מידע בנוגע לנסיבות הכיבוש של כבארה, אך ככל הנראה הוא נכבש במהלך המערכה השניה ל"טיהור" מישור החוף הצפוני (מאזור תל-אביב ועד זכרון יעקב) מישובים ערבים, באפריל או מאי 1948.

[קיבוץ] מעיין צבי, אשר נוסד בשנת 1938, ממוקם על אדמות כבארה, מצפון לאתר הכפר. [קיבוץ] מעגן מיכאל ו[מושב] בית חנניה הוקמו אף הם על אדמות הכפר בשנים 1949 ו-1950, בהתאמה. ניתן להבחין בהריסות בתי הכפר שנערמו במעלה הגבעה וכוסו באשפה. שיחי צבר ועצי בננה, בנוסף לפריטים בודדים של עצי זית, חרוב ותאנה, גדלים במקום.