כַּסְלָא

יחידה כובשת: הראל (פלמ״ח)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: כסלון, חלק מרמת רזיאל

רקע:

הכפר ניצב בראש הר מוארך בגובה 625 מטרים וצפה דרומה וצפונה לעבר שני ואדיות עמוקים [נחל רזיאל ונחל כסלון]. ירושלים שכנה 17 ק"מ ממזרח. כסלה זוהה עם אתר העיר הכנענית כֶסַלוֹן או כֶסְלוֹן בתקופה הרומית. ב-1596 חיו בכַּסְלָא (או כִּסְלָא) 61 תושבים. ב-1931 התגוררו בכפר 298 תושבים ב-72 בתי אבן וב-1944-45 ירד מספר התושבים ל-280, כולם מוסלמים. אדמות הכפר המלבני בצורתו השתרעו באותה עת על 8,004 דונם. היה בכפר מקאם (אתר מקודש) לזכר שיח' אחמד. מים לשימוש ביתי הגיעו ממספר מעיינות סביב הכפר. חקלאות הכפר התבססה על זיתים, פירות ודגנים, שניטעו בעמקים, והושקו במי גשמים וממעיינות. חלק מהאדמות, בעיקר במדרונות התלולים, שימשו כאזורי מרעה.

כמו הכפר הסמוך אִשְוַע ומספר כפרים נוספים בצד הדרך לירושלים, הכפר נכבש ב-16 ביולי 1948, לפי 'תולדות מלחמת הקוממיות', או ב-17-18 בחודש, לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, כחלק ממבצע דני. לפי מוריס, תושבי האזור ברחו לפני כיבוש כפריהם או תחת אש מרגמות, או שגורשו בידי היחידה הכובשת, חטיבת הראל.

[המושבים] רמת רזיאל וכסלון הוקמו על אדמות הכפר ב-1948 ו-1952 בהתאמה. האחרון שוכן קילומטר מדרום לאתר הכפר. עשבים גבוהים מכסים את כל אתר הכפר וגדלים בין עיי החורבות של בתי האבן והטרסות. עצי שקד גדלים ברוב חלקי ההר ושיחי צבר גדלים במורדות הדרומיים. מצפון מזרח לכפר ניצבים שני עצי חרוב מוקפים בשרידי כרם. במורדות, עשב בר עבות גדל על מספר טרסות שנשארו ללא פגע.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך יער הקדושים של קק"ל (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').