כַּפר סַבְּת

מחוז: טַבַּרִיָּה (טבריה)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: בית גן (היום חלק מיבנאל)

רקע:

הכפר שכן בגליל התחתון המזרחי, 10.5 ק"מ מדרום-מערב לטבריה, על מישור שמשתפל בהדרגה, וצפה צפונה לעבר ואדי [נחל אדמי]. המקום נודע בשם כפר שבתאי בתקופה הרומית, וכפר סבת שהוקם עליו נזכר לראשונה על-ידי הגיאוגרף הערבי אל-מקדיסי שנפטר בשנת 985 לספירה. בפי הצלבנים כונה המקום כָּפַרְסֶת. ב-1596 חיו בכפר 160 תושבים, ובסוף המאה ה-19 עלה מספרם לכ-300. בכפר גרו גם בני השבט הבדווי עַרַבּ אל-מַשַרִיקָה, שחיו באוהלים. חורבת אֻם אל-עלאק שכנה בסמוך והוותה המשך של הכפר. ב-1931 נמנו בכפר סבת, באֻם אל-עלאק ובערב אל-משריקה 340 תושבים, שהתגוררו ב-71 בתים צפופים שנבנו מאבן, בוץ ומלט. ב-1944-45 חיו בכפר 480 תושבים, מוסלמים כולם, ושטחו עמד על 9,850 דונם, שלמעלה ממחציתם נרכשו בידי יהודים. צורת הכפר היתה צרה וארוכה, ותושביו התפרנסו מגידול דגנים ופירות ומגידול חיות-משק.

לפי מקורות ישראלים, תושבי הכפר נמלטו ממנו ב-22 באפריל 1948 כתוצאה מכיבוש טבריה בידי ההגנה ארבעה ימים קודם לכן.

ב-1949 דרשו תושבי [מושב] אילניה פיצויים בגין תקיפות ערביות בחודשי המלחמה הראשונים וקבל 350 דונם מאדמות כפר סבת, אשר היו שייכות, כדבריהם "למחריבינו". [מושב] שדה אילן הוקם ממערב לאתר הכפר ב-1949, אך לא על אדמותיו. גלי אבנים וטרסות אבן מהווים את העדות העיקרית לקיום הכפר. שיחי צבר ומספר עצים גדלים בין עיי החרבות באתר, והאדמות מסביב נטועות בדגנים, עצי פרי ושקדיות.

לפי אנדי יחזקאל הכפר עצמו נכבש ב-10 ליולי 1948, ועל אדמותיו שוכן מושב יבנאל (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).

זוכרות את כַּפר סַבְּת

זוכרות את כַּפר סַבְּת 02/2011