כֻּדְנַא

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: בית ניר

כֻּדְנַא (כִּדְנַא)

הכפר שכן על המורדות הנמוכים של הרי חברון, 25 ק"מ מצפון-מערב לעיר. הצלבנים כינו את המקום קידנא ובנו בו מבצר, שבסוף המאה ה-19 תואר כמזדקר מלב-הכפר. ב-1931 התגוררו בכפר 353 תושבים ב-75 בתים, וב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-450, מוסלמים כולם. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 15,744 דונם. מי-השתייה של הקהילה הגיעו מבאר בקצה המזרחי של הכפר. תושבי הכפר עסקו בחקלאות-בעל וגידלו דגנים, ירקות ופירות, כגון תאנים וזיתים. האדמה הבלתי מעובדת שבאזור שימשה כשטח-מרעה לעזים ולכבשים שגידלו אנשי-הכפר. אתר ארכיאולוגי בכפר הכיל שרידי-מבצר, יסודות-בניינים, מערות שהיו מיושבות בעבר ובורות-מים. בתיאום עם מבצע יואב שנערך באוקטובר 1948 לכיבוש רצועת החוף הדרומית, פעלה חטיבת גבעתי בנפת חברון וכבשה כמה מכפריה. כֻּדְנַא היה אחד מהכפרים שנכבשו בידי הגדוד הרביעי של החטיבה ב-22-23 באוקטובר. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כותב שרוב תושבי כֻּדְנַא והכפרים השכנים ברחו לפני כיבוש כפריהם ואלה שנותרו בהם גורשו. [מושב] בית ניר הוקם ב-1955 ממערב לאתר-הכפר, על אדמותיו. בתי-הכפר הפכו לעיי-חורבות שנחבאים תחת מעטה צמחייה עבות. ניתן להבחין באבנים ששימשו כגדרות לגינות-בתים. שיחי-צבר וכן עצי-חרוב, תאנה וזית גדלים מדרום לאתר. האזור כולו מגודר ומשמש בידי חקלאים ישראלים למרעה.

מידע ממקורות נוספים:

על-פיPalestineRemembered.com נלחמו בצד הכפר האחווה המוסלמית המצרית, כוחות פלסטינים מקומיים וכמה מתנדבים של צבא השיחרור הערבי (http://www.palestineremembered.com/Hebron/Kudna/index.html). לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 522 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 50)). על-פי נגה קדמן, אתר-הכפר מצוי כיום בתוך פארק בריטניה של קק"ל (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').