כּפְר לַאם

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: חלק מעין איילה

רקע:

הכפר שכן על גבעה, כקילומטר ממזרח לים התיכון, כ-21.5 ק"מ מדרום לחיפה. מסילת הברזל עברה כ-200 מטרים ממערב לכפר. על-פי הגיאוגרף הערבי יַאקוּת אל-חַמַוִי (1179-1219), העיירה כפר לאם נוסדה על-ידי הח'ליף הישאם בּן עַבּד אל-מַלכּ. מבצר צלבני בשם קאפַרלֶט נבנה במקום ונכבש על-ידי המוסלמים ב-1291. בתקופה המודרנית נבנו בתי כפר לאם מאבן בסמוך זה לזה. בשנת 1931 גרו בכפר 215 תושבים ב-50 בתים. בשנים 1944-45 עלתה אוכלוסיית הכפר ל-340 נפש, ושטחו הכולל עמד 6,838 דונם. תושבי הכפר, שהתפרנסו מחקלאות, בעיקר גידול דגנים, ומגידול בעלי-חיים, היו מוסלמים, ובמקום עמד מסגד. בית ספר יסודי לבנים נבנה בכפר ב-1882, אך נסגר בתקופת המנדט. באדמות הכפר היו חמש בארות מים.

במהלך עשרת הימים שבין שתי הפסקות האש ביולי 1948 התבצעו מספר פעולות צבאיות ישראליות שתוצאתן היתה כיבוש שורת כפרים מדרום לחיפה. כפר לאם נכבש בין ה-15 ל-16 ביולי, במבצע בו נכבשו גם הכפרים אל-טירה, אל-סֿרפנד, ואולי עין חוד. על-פי 'ספר תולדות ההגנה', נעשה במבצע זה שימוש ראשון במלחמה בירי על-ידי כוח ימי, משתי ספינות מלחמה שירו מנשק קל על כפר לאם ואל-צרפנד. לא נמסר דיווח על גורל התושבים בעקבות ההתקפה.

בשנת 1949 נוסד [מושב] הבונים ממערב לאתר הכפר, על אדמותיו. [מושב] עין איילה הוקם אף הוא על אדמות הכפר באותה שנה, מדרום-מזרח לאתר הכפר. המבצר הצלבני וכמה מבתי הכפר עדיין עומדים על תילם. בית אחד משמש כיום כבית ספר ובית אחר משמש כסניף דואר ישראלי.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com הכפר נכבש, כפי הנראה, במסגרת מבצע טיהור החוף, והלוחמים בו היו מיליציה פלסטינית מקומית, מתנדבי צבא השחרור הערבי וסיוע מסוים מהצבא העיראקי בטולכרם (http://www.palestineremembered.com/Haifa/Kafr-Lam/index.html).

לצלם את שרידי היישובים מהנכבה: אירוע נעילה לתערוכה "מה שאיננו" 08/2012
מכֻּפְר לאם (הבונים) לאלטנטורה (דור) // סיור בכפרי חוף הכרמל 2012