חִ'רְבּת לִד (לִד אלעוואדין)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: היוגב

רקע:

הכפר שכן על מישור בלב מרג' אבּן עאמר [עמק יזרעאל], 32 ק"מ מדרום-מזרח לחיפה, בסמוך לביצת א-נויטיר. ב-1931 התגוררו 451 תושביו ב-87 בתים. ב-1944-45 עמד שטחו הכולל על 13,572 דונם, וחיו בו 640 תושבים מוסלמים. בתי הכפר נבנו מאבן בתוספת מלט או בוץ בסמוך זה לזה. בכפר היה מסגד, ובאר בקצה הדרום-מזרחי של הכפר סיפקה מים לצריכה ביתית. כלכלת הכפר התבססה על חקלאות, בעיקר גידול דגנים וגידול בעלי-חיים. שלושה ק"מ ממערב לכפר שכנה ח'רבת אל-מנאטיר, בה נמצאו עדויות להתיישבות ביזנטית.

כוח צבאי יהודי חדר לכפר ב-26 בפברואר 1948, ונאלץ לסגת בשל ירי כבד מצד אנשי הכפר. לא דווח על נפגעים. נוכח מיקומו, יתכן שחִ'רְבּת לִד היה אחד מהכפרים שנכבשו לאחר הקרב על משמר העמק באפריל 1948. כל הכפרים שנכבשו במבצע זה נהרסו מייד עם כיבושם. קיימת אפשרות קלושה יותר שהכפר נכבש במהלך מבצע דקל ביולי.

[מושב] היוגב הוקם ב-1949 ממערב לאתר הכפר, וכמה מבתיו נבנו על אדמות הכפר. השריד היחיד כיום לכפר הוא ערימות אבנים הפזורות על הארץ ליד מספר עצי אקליפטוס וזית. מעל באר הכפר נבנה מבנה חדש.