אלמִרּ (מחמודיה)

יחידה כובשת: ארגון (אצ״ל) & יחידות בהגנה

רקע:

הכפר הקטן שכן על הגדה הדרומית של נהר אל-עוג'א [הירקון], 16.5 ק"מ מצפון-מזרח ליפו. הכפר נוסד בתחילת המאה ה-19, בתקופת שלטונו של הסולטן העות'מני מחמוד השני, שעל שמו נקרא הכפר. ב-1931 התגוררו בכפר 101 תושבים ב-25 בתים וב-1944-45 עלה מספרם ל-170, מרביתם מוסלמים. אדמות-הכפר השתרעו באותה עת על 5,607 דונם, מהם 789 אשר נרכשו בידי יהודים. רוב התושבים עבדו בחקלאות וגידלו בעיקר הדרים, זיתים ודגנים. אחדים התפרנסו מעבודה בענף התחבורה.

דו"חות מודיעין צבאי ישראלי קובעים שהתושבים עזבו את הכפר ב-3 בפברואר 1948 מתוך "פחד כללי"; בשל מיקומו של הכפר מצפון-מזרח לפתח-תקווה ובלב אזור התיישבות יהודי, נתפס הכפר כיעד צפוי להתקפה בתחילת המלחמה. בסוף 1947 ותחילת 1948 הותקפו כפרים ערבים בין תל-אביב וחדרה בידי ההגנה והאצ"ל. עם זאת, ה'ניו יורק טיימס' מצטט גורם בצבא הבריטי שגרס שכוחות יהודים תקפו את הכפר ב-13 במאי.

על אדמות הכפר לא נוסדו יישובים ישראלים. [מושב] נווה ירק נוסד ב-1951 כשני ק"מ מצפון-מזרח לאתר-הכפר, על אדמת הכפר ג'לג'וליה, שעודנו קיים. כל מה שנותר מן הכפר הם כמה בתים גדולים, נטושים, מוקפים צמחייה גבוהה וקוצנית, וכמה דרכים ובארות שאינן בשימוש, ביניהן באר הרוסה מצופה אבן שבתוכה סולם. מסילת-רכבת חוצה את אתר-הכפר ומספר דקלים פזורים בו. בפאתי-האתר ניתן לראות שרידים של גשר טורקי, ובאדמה שמסביב נטעו חקלאים ישראלים מטעי-פרי.

לפי אנדי יחזקאל היה מוצא תושבי הכפר מצרי וסודאני. בכפר פעלה באמצעות מי-הירקון טחנת-קמח גדולה, שכללה 13 זוגות ריחיים. הטחנה פעלה במקום עוד מהתקופה הרומית וככל הנראה הפסיקה לפעול בסוף המאה ה-19. כיום כלול שטח-הכפר בתוך גן לאומי ירקון, בו מצויים שרידי הטחנה שסביבה הותקנו מדשאות ופינות ישיבה לפיקניקים.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך גן לאומי ירקון (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

סיור בכפרי אל-מִר & אל-מֻוֵילח