מַגְ'דַל יָאבָּא/אל-סֿאדִק

יחידה כובשת: אלכסנדרוני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: גבעת השלושה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: ראש העין, עינת

רקע:

הכפר ניצב על המורדות המערביים של הרי שכם, 18.5 ק"מ מצפון-מזרח לרמלה. הרומאים כינו את הכפר Aphekou Pyrgos ("מגדל אפק"), ואילו הצלבנים כינוהו Casal Mirable, כשם המצודה שבנו בו. המקום שימש כמרכז מינהלי חשוב בתקופתם, עד שנפל בידי המוסלמים בשנת 1187. סֿלאח א-דין חנה ליד המצודה בשנת 1192 ומשם יצא להתקפות על הצלבנים. בהמשך נהרסה המצודה, כדי למנוע מהצלבנים לעשות בה שימוש מחודש. הגיאוגרף הערבי יאקוּת אל-חַמַוִי (נפטר בשנת 1228) כינה את הכפר מג'דל יאפא וציין שניצב בו מבצר מרהיב. ב-1596 חיו בכפר 44 תושבים. במאה ה-19 כונה הכפר מג'דל אל-סֿאדִק על שם אחד ממנהיגיו: אל-סֿאדִק היה ראש משפחת רַיָּאן, ענף של שבט בני ע'אזי שהיגר לאזור מעבר הירדן במאה ה-17 והחזיק במצודה במג'דל יאבּא. כל שכונה בכפר היתה מיושבת בבני חמולה אחרת, ובכל אחת ניצב דיואן (חדר הארחה) לקבלת אורחים ולמפגשים ציבוריים. בשנת 1888 נוסד בכפר בית-ספר, בו למדו 147 תלמידים באמצע שנות ה-1940. ב-1935 נבנה בכפר מסגד, ובנוסף היתה בו מרפאה. התושבים התפרנסו מגידולי בעל כגון חיטה, תירס, שעורה ושומשום, וכן מגידול ירקות, הדרים ובננות שהושקו ממי בארות. ב-1931 נמנו בכפר 966 תושבים שהתגוררו ב-227 בתים, ואילו ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-1,520 נפש, מוסלמים ברובם המכריע. באותה עת השתרעו אדמות הכפר על 26,632 דונם, שמתוכם נרכשו 596 בידי יהודים. באזור הכפר שכן תל ראס אל-עין, בו נמצאו בחפירות ממצאים מהאלף הרביעי לפני הספירה. ב-1571 נבנה על תל זה מבצר עות'מני בשם בּינא בּאשי.

ב-12 ביולי 1948 כבש הגדוד השני של חטיבת אלכסנדרוני את מג'דל יאבא עם כניעת הכוחות העיראקים שהגנו עליו. לפי 'תולדות מלחמת הקוממיות', ניסו הכוחות העיראקים באזור לכבוש מחדש את הכפר זמן מה לאחר מכן, אך נאלצו לסגת באבדות כבדות.

[קיבוץ] עינת נבנה ב-1922 על אדמות שהיו שייכות בעבר לכפר. ראש העין עלה על הקרקע ב-1950 על אדמות הכפר, קילומטר אחד מצפון-מערב לאתר הכפר. [קיבוץ] גבעת השלושה עבר ב-1953 מאתרו המקורי למיקומו הנוכחי, על אדמות מג'דל יאבא. אתר הכפר מכוסה בעיי חורבות מהבתים שנהרסו, וצומחים בו עצי תאנה ושיחי צבר. המבצר המרשים עומד על תילו, על קירות האבן העבים שלו, אך חלקים ממנו מטים לנפול. מבנה הקבר של אל-סֿאדִק, שעל שמו נקרא הכפר, נותר אף הוא, וכך גם חלק מבית הקברות של הכפר.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי אנדי יחזקאל חיו בכפר 1,760 תושבים ב-1948. הוא מוסיף שהכפר נכבש ב-13 ביולי 1948 בידי גדוד 32 של חטיבת אלכסנדרוני (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).
על-פי נגה קדמן, מצוי כיום המבצר בתחומו של גן לאומי מגדל אפק (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').