אלמַזַאר (חיפא)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: עין כרמל

רקע:

הכפר ישב למרגלות השיפולים המערביים של הכרמל, 15.5 ק"מ מדרום לחיפה, וצפה למישור החוף ולים התיכון. כביש החוף [כביש 4 כיום] עבר בקצהו המערבי של הכפר והמצודה הצלבנית בעתלית שכנה 2.5 ק"מ מצפון לו. צורתו של הכפר היתה כשל ריבוע, ומשמעות שמו היא מקדש או מקום עליה לרגל. בשנת 1944-45 חיו בו 210 תושבים, שהתפרנסו בעיקר מחקלאות, בעיקר גידול דגנים, ירקות ופירות וכן מגידול בעלי-חיים. מים לצריכה ביתית קיבלו התושבים ממעיין ששכן מדרום-מזרח לכפר. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 7,976 דונם, שמהם נקנו 856 על-ידי יהודים. כשליש מאדמות הכפר היו בכרמל והשאר במישור החוף. באתר הכפר נמצאו ממצאים ארכיאולוגיים כמו חרסים וקברים חצובים בסלע.

בדומה לכפרים אחרים מדרום לחיפה, גם אל-מזאר הצליח כנראה לחמוק מהכיבוש בששה השבועות שלאחר נפילת העיר בסוף אפריל 1948. על-פי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, הכפר נכבש באמצע יולי יחד עם כפרים נוספים בסביבתו, במהלך מבצע משולב של כוחות ים ויבשה, בעשרת הימים שבין שתי ההפוגות במלחמה. יתכן שתושבי הכפר גורשו. עם זאת, כפרי "המשולש הקטן" שמדרום לאל-מזאר נכנעו רק מספר ימים אחרי אותו מבצע, תחת התקפה עזה; יתכן, אם כן, שגם אל-מזאר החזיק מעמד עד סוף יולי טרם נכבש.

[קיבוץ] עין כרמל הוקם ב-1947 במרחק ק"מ אחד ממערב לכפר, וכמה מבנייניו ממוקמים כיום על אדמות הכפר. גלי אבנים שנותרו מבתי הכפר פזורים ברחבי האתר, בו צומחים פרא עשבים, קוצים, שיחי צבר ועצי תאנה, רימון ותות. באתר ניצבים גם שרידי קירות-אבן ועיי-החורבות של המסגד, שהוסיף לעמוד על תילו עד 1983.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com נכבש הכפר באמצע יולי 1948 במסגרת מבצע שוטר, בידי כוח מיוחד שהורכב מחטיבות גולני, כרמלי ואלכסנדרוני, ותושביו נאלצו להמלט מזרחה לכיוון ג'נין (לחץ\י כאן).

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר שוכן כיום בתוך גן לאומי הר הכרמל (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').