מַנְסֿוּרַת אלחֵ'יט (מַנְסֿוּרַת אלחוּלַה)

יחידה כובשת: ההגנה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: הבונים (היום כפר הנשיא)

רקע:

הכפר הקטן שכן בדרום בקעת החולה, כקילומטר ממערב לנהר הירדן ו-11.5 ק"מ ממזרח לצפת. האזור שבדרום-מערב אגם החולה נקרא "ארדֿ אל-ח'יט", ומכאן נובע חלקו השני של שם הכפר. החלק הראשון של השם מתייחס לשיח' מַנְסֿוּר, אשר קבור במקום על-פי המסורת. הגיאוגרף הערבי אל-דִמָשְקי (נפטר ב-1327) כתב ששטחי אל-ח'יט דומים לאדמת עיראק בשל האורז, הציפורים, המים החמים והיבול החקלאי שבהם. ב-1931 חיו בכפר 267 תושבים מוסלמים ב-61 בתים. ב-1944-45 ירד מספר תושבי הכפר ל-200 ואדמותיו השתרעו על 6,735 דונם. ייצור חקלאי וגידול בעלי-חיים היה מקור המחיה העיקרי של הכפר.

כבר ב-18 בינואר 1948, זמן ניכר לפני תחילת הקרבות, פונה הכפר באופן זמני. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מציין הדבר נעשה בעת פעולת תגמול של ההגנה. התקפה נוספת כנגד הכפר ארעה ב-6-7 לפברואר וכללה, ולפי ה'ניו יורק טיימס', ירי מנשק אוטומטי, פיצוץ בית ופציעת תושב אחד. הסכם שביתת הנשק שנחתם ביולי 1949 בין ישראל לסוריה הותיר את הכפר באזור המפורז שבין שתי המדינות, והגן עליו מפני גירוש. במהלך השנים שלאחר מכן השתמשה ישראל בשיטות שונות על-מנת לגרום לפינוי התושבים, ובסופו של דבר הצליחה עד 1956 לגרום לפינוי הכפר ולמעבר תושביו לסוריה.

על אדמות הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. [קיבוץ] כפר הנשיא, שנוסד ב-1948, שוכן בסמוך לאתר הכפר ממערב, על אדמות של הכפר טוּבא, שעדיין קיים. ממַנְסֿוּרַת אל-חֵ'יט לא נותר זכר. אתר הכפר מיוער בחלקו ובחלק אחר שלו צומחים עשבים שוטים. האדמות שסביבו מעובדות על ידי כפר הנשיא.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך שמורת פארק הירדן (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').