אלמַנְסֿוּרָה (צפד)

רקע:

הכפר שכן על מישור ליד הגדה המערבית של נהר הבניאס, בסמוך לגבול הסורי, 31 ק"מ מצפון-מזרח לצפת. נוסעים שביקרו במקום דיווחו בסוף המאה ה-19 שבכפר חיו כ-70 תושבים בבתי אבן ובוץ. ב-1931 חיו בכפר 89 תושבים ב-18 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-360, כולם מוסלמים. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 1,544 דונם, מהם 175 אשר נרכשו בידי יהודים. תושבי הכפר התפרנסו מחקלאות.

ה'ניו יורק טיימס' דיווח על קרב שהתרחש בכפר ב-12 בפברואר 1948 בין חיילים בריטיים לבין כוח ערבי, בו איבדו הבריטים חייל אחד; לא דווח על נפגעים ערבים. לפי העיתון הפלסטיני 'פִלַסטין' התרחש עימות נוסף בכפר ב-5 במארס במהלכו נפצע תושב אחד, בעקבות הגעת יחידה של 15 אנשי ההגנה לפאתי הכפר. אל-מַנְסֿוּרָה התרוקן מתושביו ב-25 במאי 1948 בסוף מבצע יפתח, כתוצאה משילוב בין לוחמה פסיכולוגית והתקפה צבאית ישירה, שגרמו להתרוקנות כפרים באזור. מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון.

[מושב] שאר ישוב נוסד ב-1940 כקילומטר מצפון-מזרח לאתר הכפר. הכפר נמחה כליל וקשה לזהות כל זכר מבתיו. ישראלים הפכו את אתר הכפר לאזור מדגה עם בריכות דגים. בין הבריכות מצויה רצועה צרה של קוצים ועצים.