אלמַנְסי

יחידה כובשת: פלמ"ח

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: מדרך עוז

רקע:

הכפר שכן 30 ק"מ מדרום-מזרח לחיפה, בקצה המערבי של מרג' אבּן עאמר [עמק יזרעאל]. אדמות הכפר השתרעו בשנים 1944-45 על 12,272 דונם, ואוכלוסייתו עמדה אז על 1,200, מתוכם 20 נוצרים והשאר מוסלמים. בתי הכפר נבנו מאבנים שחוברו באמצעות מלט או בוץ, ולחלקם היו גגות עץ או בוץ. בחלק מהכפר עמדו הבתים צמודים זה לזה, ובחלק אחר נבנו עם רווחים ביניהם. באל-מנסי היו בית ספר יסודי לבנים, מסגד וטחנת קמח, ונכללו בתחומו לפחות ששה מעיינות. כלכלת הכפר התבססה על חקלאות, בעיקר גידול דגנים, זיתים וירקות, וכן על גידול בעלי-חיים.

במהלך קרב משמר העמק בתחילת אפריל 1948 החליטו מפקדי ההגנה לדחות את הצעת צבא השחרור הערבי להפסקת אש, והורו להתקיף ולהרוס כעשרה כפרים ערבים באזור. ב-9 באפריל חדרו כוחות ציוניים לאל-מנסי וערכו קרב יריות עם הלוחמים הערבים. בליל ה-12-13 באפריל 1948 תקפו יחידות פלמ"ח את אל-מנסי וכבשו אותו יחד עם הכפר אל-נע'נע'יה. על-פי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, כל בתי אל-מנסי פוצצו במהלך הימים הבאים. תושבי הכפר נעקרו ממנו ככפי הנראה באותו הזמן.

[מושב] מדרך עוז נבנה סמוך לאתר הכפר ב-1952, וחלק ממנו ניצב כיום על אדמות הכפר. שאר אדמות הכפר משמשות לגידול אבוקדו ולגידול עופות ובקר. שרידי המסגד ובית הספר עדיין עומדים בינות צמחיה עבותה. ניתן להבחין ביסודות הבתים, מוקפים בגלי אבנים, ברחבי האתר, לצד שיחי צבר ועצים רבים.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com לוחמי הכפר היו אנשי מיליציה מקומיים ומתנדבים מצבא השחרור הערבי (http://www.palestineremembered.com/Haifa/al-Mansi/index.html).