אלמַנְשִיָה (עכא)

יחידה כובשת: חטיבת כרמלי

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: שכונות מזרחיות של עכו (נוה אביב, מוריה, בן גוריון), חלק משמרת, חלק מבוסתן הגליל

רקע:

הכפר שכן שלושה ק"מ מצפון-מזרח לעכו, שני ק"מ מצפון לנחל נעמן. כחצי ק"מ ממערב לכפר עברה אמת-מים שהעבירה מים מכברי לעכו. לפי גרסת תושביו, נוסד הכפר אחרי תקופת הצלבנים ויושביו הובאו מצפון-אפריקה על-ידי הממלוכים. כנראה שהכפר פסק להתקיים, כיוון שלא קיימים רישומים של השלטון העותמני לגביו. הכפר יושב מחדש בסוף המאה ה-19 ומנה אז כ-150 תושבים מוסלמים. בתחילת המאה ה-20 היה הכפר בנוי כריבוע, ובתיו, שהיו בנויים מאבן, מלט ובוץ, היו סמוכים זה לזה. במקום שכן מקדשו של בהא-אללה, מייסד הדת הבהאית, אשר מת בעכו ב-1892. בכפר פעלו גם בית-יתומים מוסלמי ומסגד. כלכלת אל-מנשיה התבססה על חקלאות, בעיקר גידול דגנים ובעלי-חיים. בשנת 1931 מנה הכפר 460 תושבים שגרו ב-132 בתים. בשנים 1944-45 עלה מספרם של תושבי הכפר ל-810, ואדמותיו השתרעו על 14,886 דונם, מהם 1,895 שנרכשו בידי יהודים. במקום נחפרו חמישה קברים, המוקדם בהם מהמאה ה-13.

העיתון הפלסטיני 'פילסטין' דיווח כי יהודים חמושים תקפו את הכפר ב-6 בפברואר 1948 ונהדפו על-ידי מגניו. לא  הוזכרו נפגעים. על-פי עדויות עקיפות נכבש אל-מנשיה בתחילת מבצע בן-עמי, ב-14 במאי. במהלך מבצע בן-עמי כבשה חטיבת כרמלי את עכו והגליל המערבי. חודש לאחר מכן, ב-16 ביוני, דיווח בן גוריון שהרס הכפר בעיצומו.

בשנת 1948 הוקמו [קיבוץ] שמרת ו[מושב] בוסתן הגליל על אדמות הכפר, מצפון לאתר הכפר, שמצוי כיום בתחומי העיר עכו. המקדש הבהאי, המסגד, בית היתומים המוסלמי ומספר בתים נותרו עדיין עומדים על תילם. המקדש הבהאי ומספר קברים סמוכים מתוחזקים על-ידי בהאים מרחבי העולם. המסגד ובית היתומים הוסבו לבתי מגורים של יהודים. ניתן להבחין בבית הקברות, המצוי במצב של הזנחה.

אנדי יחזקאל מוסיף שהשכונות המזרחיות של עכו (נווה אלון, נווה אביב, מוריה, בן גוריון) נבנו על אדמות הכפר אחרי 1948 (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).

סיור בכפר אלמנשיה (עכא) - וידאו

זוכרות את אלמַנְשִיָה (עכא) 02/2012