אלמַנַארָה (עַרָבּ אלמַנַארָה)

מחוז: טַבַּרִיָּה (טבריה)

יחידה כובשת: ההגנה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: בית החולים "פוריה"

רקע:

הכפר ניצב בראש גבעה שמשקיפה על הכינרת בגליל התחתון המזרחי, חמישה ק"מ מדרום לטבריה. מצפון-מזרח לכפר ירד מורד תלול לכיוון האגם. הכפר השכן נאסֿר אל-דין שכן כשלושה ק"מ מצפון-מערב. שם-הכפר, שמשמעותו מגדלור בערבית, מקורו אולי בכְּפָר מְנוֹרִי, ששכן במקום בתקופה הרומית. הצלבנים כינו את המקום מֶנַן. ב-1931 התגוררו בכפר 214 תושבים ב-33 בתים שנבנו בצפיפות בשטח קטן ורבוע. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-490, מוסלמים כולם. אדמות הכפרים אל-מנארה ונאסֿר אל-דין והשתרעו באותה עת על 6,797 דונם, מהם 1,410 אשר נרכשו בידי יהודים. בסמוך לכפר היה מספר מעיינות, כולל קבוצה של מעיינות חמים קילומטר וחצי מצפון-מזרח, על שפת הכנרת. אנשי-הכפר עבדו בחקלאות וגידול חיות-משק. היבולים העיקריים היו דגנים, אבטיחים וטבק. אתר ארכיאולוגי בכפר הכיל שרידי-בתים.

הכפר נכבש במארס 1948, במהלך התקפה שהקדימה את כיבוש טבריה והביאה לפינוי הכפר, לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס. עדי-ראייה שזכרו שהכפר הותקף בידי ההגנה ב-2 במארס, מסרו להיסטוריון הפלסטיני נאפד' נזאל שחיילים ציונים גירשו את התושבים, הרסו כמה בתים והותירו עלונים מאחוריהם שמזהירים את התושבים לא לחזור משום שהוטמנו בכפר מוקשים. ההתקפה גרמה לירידת המורל בקרב תושבי טבריה והתחילה את בידוד העיר, שנכבשה בחודש שלאחר מכן.

על אדמות-הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. הישוב הקרוב ביותר הוא פוריה שנבנה ב-1949 מדרום. אתר-הכפר יושר ופזורות בו אבנים שחורות. בקצהו הצפוני קירות של אבן כהה שביניהם גדלים דקלי-דום. שלט באתר אומר: "אתה נמצא באתר היסטורי, שמור עליו".

לפי אנדי יחזקאל נבנתה טבריה עלית על אדמות-הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).