מַסִיל אלגִ'זְל

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: כפר רופין

רקע:

הכפר שכן באזור מישורי, שישה ק"מ מדרום-מזרח לבית-שאן. הכפר נוסד בראשיתו בידי חברי השבט הבדווי ערב אל זינתי, ושני מעברים על נהר הירדן אפשרו גישה ממנו לעמק הירדן שממזרח. חלק מהבתים היו פזורים בין מספר מעיינות, שסיפקו מים לכפר, ואחרים היו מקובצים לאורך כבישים שחיברו את הכפר לישובים אחרים באזור. ב-1931 נמנו בכפר 197 תושבים שהתגוררו ב-47 בבתים מלבני בוץ וקש וקנים. ב-1944-45 ירד מספר התושבים ל-100, מוסלמים כולם, אשר התפרנסו מגידול דגנים וירקות. שטח הכפר עמד אז על 5,873 דונם, שלמעלה משליש מהם נרכשו בידי יהודים. לפחות שלושה אתרים ארכיאולוגיים הקיפו את הכפר, ונמצאו בהם כלי צור, חרסים ויסודות בניינים.

מידע ספציפי לגבי נסיבות כיבוש הכפר אינו בנמצא, אך ניתן להניח שהוא נכבש באותו זמן בהם נכבשו כפרים אחרים לאורך נהר הירדן בקרבת ביסאן [בית-שאן]. רוב הכפרים הללו נכבשו בידי חטיבת גולני בסוף מאי 1948. יתכן שתושבי הכפר גורשו לעבר הירדן, כפי שארע לתושבים אחרים באזור.

קיבוץ כפר-רופין נוסד ב-1938 מצפון לכפר, על אדמות שהיו שייכות לו בעבר. אתר הכפר מכוסה חלקית בבריכות דגים ובמחסנים של הקיבוץ. ואדי מַסִיל אל-גִ'זְל [נחל אבוקה] עובר בקיבוץ.