אלמֻחַ'יזן

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: חפץ חיים

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: בית חלקיה, יד בנימין, רבדים

רקע:

הכפר ניצב באזור מישורי, 15 ק"מ מדרום-מזרח לעיר רמלה. יובל של ואדי אל-סֿראר [נחל שורק] עבר בחלקו המזרחי. ב-1931 נמנו בכפר 79 תושבים שהתגוררו ב-19 בתים ואילו ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-200. אדמות הכפר השתרעו אז על 12,548 דונם, מתוכם 1,380 שנקנו על-ידי יהודים. הכפר הוקם כמקבץ של אסמי תבואה שנבנו בידי בני שבט הוֻחַידַאת על אתר ארכיאולוגי שכלל באר, בריכה, חרסים ופריטים ארכיטקטוניים. שם הכפר הוא הצורה המוקטנת למילה הערבית המציינת מחסן. הכפר הקטן, שצורתו מלבנית, הכיל בתים מעטים, רובם בנויים מלבני בוץ וקש, וכמה מהם מאבן. מרבית תושביו היו מוסלמים; הם התפרנסו מחקלאות בעל וגידלו דגנים, ירקות ופירות.

הנסיבות המדויקות של כיבוש הכפר אינן ידועות, אך הוא כנראה נכבש באחד המבצעים שנערכו בפרוזדור-ירושלים אחרי מבצע נחשון. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מציין את ה-20 באפריל 1948 כתאריך כיבוש הכפר, ואם כך היה, הכפר נפל במהלך מבצע הראל.

[קיבוץ] חפץ חיים נבנה ב-1944 על אדמות שהיו שייכות בעבר לאל-מֻח'יזן. [קיבוץ] רבדים (1948), [המרכז החינוכי] יד בנימין (1949) ו[מושב] בית חלקיה (1953) הוקמו על אדמות הכפר. לאחר כיבושו נהרסו בתי הכפר לחלוטין ובאתר הכפר ניתן להבחין רק בשדות שטוחים מעובדים. תל אבנים ופסולת בגובה של כ-2.5 מטר נראה בקצה הדרומי של האתר; פרדס תפוזים נטע בסמוך לו.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com נכבש הכפר בידי חטיבת גבעתי (http://www.palestineremembered.com/al-Ramla/al-Mukhayzin/index.html).
לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושא הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 232 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 36)).