נַגְ'ד

יחידה כובשת: חטיבת גבעתי

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: אור הנר, שדרות

רקע:

הכפר שכן באזור מישורי על קרקע מוגבהת – כמשמעות שמו - 14 ק"מ מצפון-מזרח לעזה. ב-1596 התגוררו בכפר 215 תושבים, וב-1931 נמנו בו 422 תושבים ב-82 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-620, כולם מוסלמים. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 13,576 דונם, מהם 495 אשר נרכשו בידי יהודים. ילדי הכפר למדו בבית-ספר בכפר סִמְסִם, ששכן שני ק"מ מצפון-מזרח. תושבי הכפר עסקו בעיקר בחקלאות ובגידול בעלי-חיים. הם גידלו הדרים, בננות ודגנים. ח'רבת נג'ד שכנה מדרום לכפר, ונמצאו בה יסודות אבן של בניינים קדומים, קברים ובורות-מים.

לדברי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס גורשו תושבי הכפר ב-13 במאי 1948, כמו גם תושבי הכפר סִמְסִם, בידי חטיבת הנגב שפעלה בתיאום עם חטיבת גבעתי. פעולות אלה נערכו במסגרת מבצע ברק, במהלכו הותקפו הכפרים שמדרום וממערב לרמלה בידי שתי החטיבות.

על אדמות הכפר הוקמה ב-1951 [העיירה] שדרות וב-1957 [קיבוץ] אור-הנר, קרוב יותר לאתר הכפר, מצפון מזרח. כיום אתר-הכפר מגודר, גדלים בו כמה עצים עתיקים, שיחי-צבר ועצי שקמה, ומצויים בו שרידי קירות ותעלת השקייה. האדמות מסביב מעובדות בידי חקלאים ישראלים.

לחזור דרומה // סיור בין נג’ד, סמסם, הוג’, ובריר 2012
לחזור דרומה // סיור בין נג’ד, סמסם, הוג’, ובריר