אלנָהְר

מחוז: עַכָּא (עכּו)

יחידה כובשת: חטיבת כרמלי

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: חלק מבן עמי

רקע:

הכפר שכן 14 ק"מ מצפון-מזרח לעכו, בצמוד לכפרו התאום אל-תַל, ובשניהם נמצאו שרידים ארכיאולוגיים מ-1800 לפנה"ס, מתקופת הכנענים. אל-נהר נבנה על תל א-קהווה ["תל הקפה"]; ב-1904 היתה התייחסות לכפר בשם קהווה מצד רשויות עותמניות. ב-1931 נמנו בכפר 522 תושבים שהתגוררו ב-120 בתי-אבן או בטון מזויין, שנבנו בסמוך זה לזה ויצרו מבנה מלבני. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-610, מוסלמים כולם. באותה עת השתרעו אדמות הכפר על 5,261 דונם. מקורות הפרנסה של התושבים היו גידול בעלי-חיים וחקלאות, בעיקר גידול הדרים, בננות ודגנים.

הכפר נכבש ב-20-21 במאי 1948 בשלב השני של מבצע בן-עמי, לצד כפרים נוספים בגליל המערבי מצפון לעכו. יום לפני המתקפה הורה מפקד חטיבת כרמלי לחייליו "לתקוף במגמת כיבוש, להרוג בגברים, להרוס ולהצית את הכפרים כברי, אום-אל-פרג', אל-נהר" [מוריס, 1991, 174].

לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, [מושב] בן עמי הוקם ב-1949 על הכפר עצמו. כיום נותרו במקום שני בתים, אחד מהם הרוס למחצה. עץ תמר גדול גדל באתר הכפר, בו גדלים עשבים שוטים, שיחי צבר ועצי תאנה. בית-הקברות במערב הכפר מכיל קבר אחד שניתן לזיהוי. מעיין פווארה הסמוך גודר והוכרז שטח פרטי. [קיבוץ] כברי משתמש באדמות הכפר.

על-פי אנדי יחזקאל חלק מבן עמי הוקם אחרי 1948 על אדמות הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).
לפי אנציקלופדיה מפה שכנו הכפרים אל-נהר ואל-תל באתר תל כברי, שבו שרידים מהתקופה הניאוליתית, הכלכוליתית ומתקופת הברונזה, אז הוקמה במקום עיר, שהוצע לזהותה על רחוב המקראית (אנציקלופדיה מפה, 2000, 4: 107).

סיור עם חסין מבארכי בכפר אלנָהְר