נאסֿר אלדין

יחידה כובשת: גולני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: שכונות טבריה עילית

רקע:

הכפר ניצב בראש מורד שהשקיף והשתפל לעבר הכנרת והעיר טבריה, שלושה ק"מ מדרום-מערב לעיר. מספר מעיינות היו מצויים ממזרח, מדרום-מזרח ומדרום לכפר. הכפר נקרא על-שם נאסֿ'ר אל-דין, אשר לפי האגדה נהרג בקרב נגד הצלבנים וקברו מצוי באתר מקודש מצפון לכפר. בכפר עצמו היו שני אתרים מקודשים נוספים. ב-1931 התגוררו בכפר 179 תושבים ב-35 בתים [יתכן שהמספר כולל גם את הכפר אל-מנארה] וב-1944-45 נמנו בו 90 תושבים מוסלמים. אדמות נאסֿר אל-דין ואל-מנארה השתרעו באותה עת על 6,797 דונם, מהם 1,410 אשר נרכשו בידי יהודים. אנשי הכפר עבדו בעיקר בגידול דגנים וגידול חיות-משק.

לפני כיבוש עיר, נהגה ההגנה לכבוש אחד מכפרי-הסביבה על מנת להציגו כדוגמה, לעורר פחד בקרב תושבי העיר וליצור תנועת פליטים. תקיפת נאסֿר אל-דין נעשתה על-מנת לשמש כמפגן-כוח לתושבי טבריה. ב-11-12 באפריל 1948 נכנסו לתוך הכפר שתי מחלקות של חטיבת גולני שחנו ברובע היהודי בטבריה. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כותב שבמהלך כיבוש הכפר נהרגו ככל הנראה כמה אזרחים וכמה בתים נהרסו. רוב התושבים ברחו לכפר לוּבּיא או לטבריה, משם פינו אותם חיילים בריטים ללוביא. ההיסטוריון הפלסטיני נאפד' נזאל מצטט עדי-ראייה שטענו שכל בתי-הכפר נהרסו, כמה תושבים, כולל נשים וילדים, נהרגו, והשאר גורשו. ההיסטוריון הפלסטיני עארף אל-עארף טוען שעשרה אנשים נהרגו ושבתי הכפר הוצתו. הגעת הפליטים המבועתים גרמה לדעיכת המורל בטבריה, וכיבוש הכפר בודד את העיר מהכפר הגדול הסמוך לוביא. מוריס טוען שכמה אנשים נותרו בכפר גם לאחר כיבושו, אך הם אולצו לעזוב עד 23 באפריל. נסיבות גירושם אינן ברורות.

חלק מהעיר טבריה שוכן כיום על אתר-הכפר, שאין לו כל סימן נראה לעין. בנייני-מגורים של טבריה הוקמו על חלקים מאתר-הכפר ואדמותיו.  חלקים אחרים של אדמות-הכפר משמשים כאזורי-מרעה בידי ישראלים.

לפי אנדי יחזקאל נבנתה טבריה עלית על אדמות-הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).
לפי אנציקלופדיה מפה הכפר נבנה על תל בית מעון, בו נמצאו חרסים מתקופת הברונזה ומתקופת הברזל (אנציקלופדיה מפה, 2000, 3: 131).