אלסִנְדִיַאנָה

יחידה כובשת: ארגון (אצ״ל)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: אביאל

רקע:

הכפר שכן על שתי גבעות קטנות, מדרום-מזרח למורדות הכרמל, בפאתי בִּלאד אל-רוחאא [רמת מנשה], 29 ק"מ מדרום לחיפה. הכפר, שמשמעות שמו היא עץ אלון, נוסד בסוף המאה ה-18 על-ידי תושבים מאֻם אל-פָחֶם ועראבֶּה הסמוכים. בסוף המאה ה-19 חיו באל-סנדיאנה כ-300 תושבים בבתי אבן. במקום היה בית-ספר יסודי לבנים, בו למדו כ-200 תלמידים ב-1942-43. המעיינות והבארות הרבים של הכפר סיפקו מים לצרכים ביתיים ולהשקיה. ב-1944-45 נמנו בכפר 1,250 תושבים, אשר התקיימו מחקלאות ומגידול בעלי חיים, ויבולם העיקרי היה דגנים וירקות, בעיקר עגבניות. באותה עת השתרעו אדמות הכפר על 15,172 דונם, מהם 864 בבעלות יהודית.

מידע לגבי נסיבות כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו אינו בנמצא. [מושב] אביאל הוקם ב-1949 על אדמות הכפר, מדרום-מערב לאתר הכפר, שמגודר כיום בגדר תיל. ניתן להבחין בגלי אבנים שנותרו מהבתים, בינות קוצים, שיחי צבר ועצי תאנה, זית ודקל. האדמות שסביב אתר הכפר משמשות ישראלים כאזור מרעה.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כבשו יחידות אצ"ל חמישה כפרים ברמת מנשה, בהם אל-סנדיאנה, ב-12 במאי 1948 בשלהי קרב משמר העמק. מרבית תושביהם נמלטו עם התקרבות התוקפים, שירו על הכפרים במרגמות; עם זאת, מוח'תאר הכפר אל-סנדיאנה, משפחתו ו-300 תושבים נוספים נשארו בכפר והניפו דגל לבן. ככל הנראה, הם גורשו מזרחה. יחידות האצ"ל סרקו את הכפרים עם כיבושם כדי לוודא שנשארו ריקים. למעלה ממאה זקנים, נשים וילדים שנשארו בבתיהם נעצרו והוחזקו מספר ימים מאחורי גדרות תיל ליד הכפר סֿבַּארין, טרם גורשו לאֻם אל-פָחֶם (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 164).

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך שמורת אלונה (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

טיהור אתני זה מה שישראל עשתה בסנדיאנה 10/09/2016