אלסַאמִרִיָה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: בכורה

רקע:

הכפר שכן בלב מישור וגבל בשלושה תלים: תל אל-ד'הרה אל-סע'יר [תל זהרון] ותל עמל מדרום, ותל אל-ד'הרה אל-כביר [תל זהרה] מצפון. הרי אל-פַקוּעַה (גלבוע) התנשאו מדרום לכפר, ונחל ג'לוד [חרוד] חצה את אדמות הכפר בדרכו לירדן. בית-שאן שכנה חמישה ק"מ ממערב. מספר מעיינות נבעו באזור, ותושבי הכפר גידלו ירקות, ענבים, עצי פרי ותמרים על אדמתם. חורשה השתרעה על חלק גדול מאדמות הכפר בצפון-מערב. ב-1931 נמנו בכפר 374 תושבים שהתגוררו ב-78 בתים וב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-530, מוסלמים כולם ושטח הכפר עמד אז על 6,400 דונם, אשר 4,985 מהם נרכשו בידי יהודים.

ב-12 במאי 1948 נכבשו מספר כפרים שכנים, ויתכן שאל-סאחִ'נה נכבש באותה עת. באותו יום נכבשה העיירה ביסאן בידי חטיבת גולני במהלך מבצע גדעון, בו נערכה פשיטה על עמק בית שאן כולו.

[קיבוץ] ניר דוד הוקם ב-1936 בשם תל עמל ממש מדרום לאתר-הכפר, על אדמות שהיו שייכות לו בעבר. מהכפר לא נותרה כל עדות בשטח לפיה ניתן לזהות את מקומו, כיוון שהאזור כולו נחרש והפך לשדות חקלאיים. אדמות הכפר מעובדות בידי ניר דוד.

לפי אנציקלופדיה מפה שכן הכפר על תל זהרה, בו נמצאו שרידים מהתקופות הרומית-ביזנטית (אנציקלופדיה מפה, 2000, 3: 8).

עדותה של חוה קלר, חיילת בהגנה