חִ'רְבּת סַעְסָע

רקע:

הכפר הקטן שכן על תל עגול ונמוך שהשקיף על הקצה המזרחי של מישור חיפה, 15 ק"מ מדרום-מזרח לעיר. במקום מצויות הריסות הכוללות יסודות של מבנים, קברים החצובים בסלע, בורות מים ומערות. מאחר והכפר זוהה על-ידי חוקרים עם כפר סאסאי מתקופת הרומאים, ניתן להניח שלפחות חלק מההריסות הן שרידים מהמאות הראשונות לספירה. ב-1944-45 נמנו 130 תושבים בכפר. אין מידע על שטחו.

חלק מהכפרים באזור בו שכן ח'רבת סעסע נכבשו בשבועות הראשונים של המלחמה, אולם רובם נתפסו מעט אחרי נפילת חיפה, בשבוע האחרון של אפריל 1948. אם הכפר לא נכבש עד סוף אפריל 1948, ניתן להניח שהוא נכבש באותה עת על-ידי יחידות ההגנה שפעלו לבסס את שליטתן בחיפה.

אין ישובים ישראלים על אדמות הכפר, אשר מוזגו עם אלה של העיר הערבית שַפַא-עַמר [שפרעם]. שיחי צבר ועצי תאנה פזורים ברחבי אתר הכפר. מספר קירות אבן שקרסו חלקית עדיין עומדים, ובאחד מהם פתח גדול מקושת. האדמות שסביב אתר הכפר משמשות כאזור מרעה.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך גן לאומי גוש אלונים (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').