חִ'רְבּת אלסַרְכָּס

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: תלמי אלעזר

רקע:

הכפר שכן על כיפה נמוכה, כשלושה ק"מ מצפון-מזרח לחדרה ו-42 ק"מ מדרום לחיפה. משמו ניתן לשער שהוא נוסד בידי צ'רקסים שגורשו על ידי צבא הצאר מדרום רוסיה ומצאו מקלט באימפריה העות'מנית; ידוע כי צ'רקסים התיישבו באזור במאה ה-19. בתקופת המנדט סווג ח'רבת אל-סרכס ככפר קטן. ב-1931 גרו בו 366 תושבים ב-80 בתים. מידע לגבי נסיבות כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו, כמו גם נתונים על גודל אדמותיו, אינם בנמצא.

בשנת 1913 נבנה קיבוץ גן שמואל במרחק של כקילומטר מהכפר. תלמי אלעזר הוקם בסמוך לאתר הכפר ב-1952. שיחי צבר וגבעולי דגנים פזורים ברחבי אתר הכפר כיום. הקרקע שלידו משמשת חקלאים ישראלים לגידול בקר ולגידול הדרים.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי מוריס הוציאה ההגנה ב-15 באפריל 1948 צו גירוש נגד תושבי ח'רבת אל-סרכס, אותו הוא מכנה "הכפר הצ'רקסי הידידותי". בסוף אפריל ובראשית מאי הרסה ההגנה באופן שיטתי את בתי הכפר, בסיוע אנשי ישובים יהודים סמוכים (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 166).

על-פי PalestineRemembered.com גורשו רבים מתושבי הכפר לאזור טולכרם, בו רבים מהם מתגוררים גם כיום ומוכרים כאל-שַרְכָּס
(לחץ\י כאן).

לפי אנדי יחזקאל תושבי הכפר לא לקחו חלק באירועי המלחמה ומנעו מלוחמים ערבים זרים להתמקם בכפר ולהפוך אותו לבסיס להתקפות על התחבורה היהודית בכביש הסמוך. כמו כן סרבו התושבים לדרישות חוזרות ונשנות של הועד הערבי העליון לפנות מן הכפר את הנשים והילדים ולשכן בו לוחמים זרים. הכפר נכבש בידי חטיבת אלכסנדרוני (לחץ\י כאן).