עָרָבּ אלסֿפַא

רקע:

הכפר שכן על שטח נרחב מדרום לכפר מַסִיל אל-גִ'זְל ולואדי אל-שיח' מחמוד, והשקיף לעבר שטח רחב ופתוח ממזרח לירדן. ביסאן [בית שאן] שכנה 7.5 ק"מ מצפון. בסוף המאה ה-19 עבר הנוסע הצרפתי גֶרן דרך הכפר, ודיווח שמצא בו כמה קברים עתיקים. כמו כפרים רבים במחוז ביסאן, עָרָבּ אל-סֿפַא היה במקור אתר חניית קיץ לבדוים נוודים, שבהמשך הפך ליישוב קבע, כשהבדוים שינו את אורחות חייהם. מספר מעיינות נבעו באדמות הכפר, ליד הירדן. ב-1931 חיו בכפר 540 תושבים שהתגוררו ב-108 בתים, שנבנו מבמבוק ובוץ, וכן באוהלים. ב-1944-45 התגוררו בכפר 650 תושבים, ברובם הגדול מוסלמים, ושטחו עמד על 12,518 דונם, מהם 2,523 שנרכשו בידי יהודים. חקלאות היתה מקור הקיום העיקרי של הכפר, והם גידלו דגנים וירקות ממזרח לכפר, לצד הירדן. עצי תמר ניטעו מדרום-מזרח, ליד מעיין. חלק מאדמות הכפר היו אדמות בִּיצה שלא ניתנות לעיבוד.

הכפר התרוקן ב-20 במאי 1948, ככל הנראה בעקבות נפילת ביסאן, שנכבשה כשבוע קודם לכן במהלך מבצע שתקף את עמק בית שאן כולו. הכוחות התוקפים היו יחידות של חטיבת גולני, שפעלו במסגרת תכנית ד'.

על אדמות הכפר לא הוקמו יישובים ישראליים. [קיבוץ] טירת צבי, שנוסד ב-1937, קרוב לאתר הכפר מדרום-מערב. [קיבוץ] שדה אליהו, שקם ב-1939 על אדמות ערב אל-ערידה, שוכן אף הוא בסמוך, ממערב לעָרָבּ אל-סֿפַא. שלושה עצי תמר ניצבים באתר הכפר. האדמות שמסביב משמות לגידול חיטה.