אלסֿרַפַנְד

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: צרופה

רקע:

הכפר שכן על גבעת אבן-חול נמוכה מדרום לעתלית, 19 ק"מ מדרום לחיפה. הצלבנים התייחסו למקום בשם סארֶפּטַה יוּדי. ב-1596 מנה הכפר 61 נפש ובסוף המאה ה-19 חיו בו כ-150 תושבים מוסלמים בבתי אבן צמודים זה לזה. ב-1931 חיו בכפר 188 תושבים ב-38 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-290, ואדמותיו השתרעו על 5,409 דונם. למעלה מעשר בארות סיפקו מים לצרכים ביתיים לתושבי הכפר, שהתפרנסו מחקלאות, גידול בעלי-חיים והפקת מלח. היבולים העיקריים היו דגנים מסוגים שונים. עצי תמר ניטעו בקבוצות קטנות בצד המערבי של אדמות הכפר.

ב-16 ביולי 1948 נפתח ירי לעבר הכפר משתי ספינות של ההגנה, שחיפו על המתקפה העיקרית שניחתה עליו בדרך היבשה. לפי 'תולדות מלחמת הקוממיות', זהו המקרה הראשון של מתקפה משולבת של כוחות ים ויבשה ישראלים. פעולה זו היתה אחת המתקפות שבוצעו בעשרת הימים שבין שתי הפסקות האש שבמלחמה, והיא הביאה לכיבוש אל-סֿרפנד, כפר לאם ואל-טירה. לא נמסר דיווח על גורל תושבי אל-סֿרפנד בעקבות ההתקפה, אך יתכן שהם גורשו בעקבות כיבוש כפרם, כפי שקרה לתושבי כפר אל-טירה, שנכבש באותו יום [חלק מהתיאור של כיבוש אל-סֿרַפַנְד לקוח מהטקסט של ח'לידי על כפר-לאם].

ב-1949 יסדה ישראל את [מושב] צרופה, כקילומטר אחד מצפון-מזרח לאתר הכפר, על אדמותיו. [מושב] גבע כרמל נבנה באותה שנה ממזרח לאתר הכפר, על אדמות הכפר השכן גָ'בָּע. מבתי אל-סֿרַפַנְד נותר רק אחד על תילו, מבנה גדול שבחזיתו שתי קשתות. כביש החוף חוצה היום חלק מאתר הכפר. חלק אחר של האתר מגודר בגדר תיל וצומחים בו פרא קוצים ושיחי צבר.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com נכבש הכפר בידי כוח מיוחד מתוך חטיבות גולני, כרמלי ואלכסנדרוני, וחיל הים הישראלי. לצד הכפר לחמו מיליציה פלסטינית מקומית, מתנדבי צבא השחרור הערבי ויתכן שסיוע מסוים מהצבא העיראקי בטולכרם וג'נין. התושבים גורשו תחילה בעיקר מזרחה לכיוון אל-טירה ומשם גורשו בשנית, הפעם לג'נין (http://www.palestineremembered.com/Haifa/al-Sarafand/index.html).