עַרָבּ סֿקְרִיר (אבו סוירה)

יחידה כובשת: חטיבת גבעתי

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: ניר גלים, אשדוד

רקע:

הכפר שכן באזור שטוח במישור החוף, מצפון-מזרח לאסדוד, ו-38 ק"מ מצפון-מזרח לעזה. שמו  היה ככל הנראה שיבוש של השם הכנעני שָקְרוּן. תושביו המקוריים של הכפר היו נוודים מוסלמים שהתיישבו בהדרגה באתר, בנו בתי-אבן והפכו לחקלאים שגידלו הדרים, בננות ודגנים. ב-1596 חיו בכפר 55 תושבים. ב-1931 חיו בו 531 תושבים, וב-1944-45 ירד מספרם ל-390. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 40,224 דונם.

עַרָבּ סֹֻּֿקְרִיר היה הכפר הראשון שההגנה הציעה למחות מעל פני האדמה, לדברי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, שמצטט דו"ח מודיעיני של הארגון מ-11 בינואר 1948 לפיו "יש להרוס את הכפר כליל ולרצוח כמה גברים מבני אותו כפר" [בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 54]. לדבריו, נכתב הדו"ח בתגובה לרצח 11 חברי ההגנה יומיים קודם לכן. ה'ניו יורק טיימס' ציטט מקורות משטרתיים לפיהם קבוצת יהודים מיבנה הסמוכה תקפו בירי את "ואדי סוקריר" ב-9 בינואר, ובקרב שנערך במקום נהרגו שמונה ערבים ו-12 יהודים. מוריס אינו מציין האם פעולת התגמול בוצעה בסופו של דבר, אולם לפי דיווח של AP מה-25 בינואר, פוצצו חברי ההגנה 15-20 בתים בכפר ערבי סמוך ליִבְּנה. הדיווח כלל ציטוטים לפיהם הפיצוצים באו כנקמה על התקפות על שנערכו כנגד שיירות יהודיות.

רצועת החוף שכללה את הכפר עברה ככל הנראה לשליטת ההגנה בסביבות ה-10 במאי 1948, מועד בו נכבש הכפר בַּשִית הסמוך. האזור נכבש על-ידי חטיבת גבעתי שהרחיבה את שליטתה דרומה ומערבה במהלך מבצע ברק. מוריס כותב כי הכפר נהרס רק ב-24-28 באוגוסט, במהלך מבצע בשם "ניקיון" שנערך בהפוגה השנייה של המלחמה, שפקודות המבצע שלו הורו לחטיבת גבעתי לגרש את כל תושבי האזור. קצין מודיעין מגבעתי טען כי מרבית תושבי האזור הסמוך לעַרָבּ סֹֻּֿקְרִיר עזבו בטרם המבצע, אשר במהלכו פוצצו היחידות בתי-אבן ושרפו בקתות. הוא הוסיף כי "עשרה ערבים שניסו להימלט נהרגו" [שם, 287].

[מושב] ניר גלים (1949) והעיר אשדוד (1955) הוקמו על אדמות-הכפר. [מושב] בני דרום הוקם ב-1949 בסמוך לאתר הכפר, ממזרח, על אדמות שהיו שייכות לאִסְדוּד. אתר הכפר מכוסה עשבים, שיחי-צבר ועצים. שני בתים נותרו עומדים, אחד מהם בתוך פרדס.

לפי אנדי יחזקאל עזבו תושבי הכפר ב-25 בינואר 1948 (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).