עַמְקָא

מחוז: עַכָּא (עכּו)

יחידה כובשת: חטיבת שבע & חטיבת כרמלי

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: עמקה

רקע:

החל ממאי 1948 הגיעו תושבים מכפרים סמוכים לחפש מקלט בעמקא. ב-10-11 ביולי, במהלך השלב הראשון של מבצע דקל, בו נכבשה שרשרת כפרים בגליל המערבי, נכבש עמקא בידי יחידות מחטיבה שבע ומהגדוד הראשון של חטיבת כרמלי. עמקא נכבש על-ידי יחידות ישראליות שהפגיזו את הכפר בעת שנעו מזרחה בסוף ההפוגה הראשונה של המלחמה, והיה אחד הכפרים הראשונים באזור שנכבשו. רוב התושבים עזבו את הכפר כנראה בעת ההפגזה, אולם נראה שחלקם נשארו; ההיסטוריון הפלסטיני נאפד' נזאל מצטט עדי ראייה שאמרו שהפגזת עמקא המשיכה, ושאישה נפצעה בכפר ב-31 ביולי.

ב-1949 ייסדה הקק"ל את [מושב] עמקה על אדמות הכפר, ממש מצפון לאתר הכפר, המכוסה כיום עשבים שוטים. מהכפר נותרו עומדים על תלם רק המסגד ובית-הספר. קירות המסגד סדוקים במקומות רבים וחלק מאבני הקירות נשרו. המסגד עומד עזוב בינות עשבים, שיחים ועיי-חורבות מהבתים. בית-הספר וכמה תוספות שבנו לו הישראלים משמשים אותם עתה כמחסן. האדמות שבקרבת מקום משמשות לגידול מספוא לבעלי-חיים.

מידע ממקורות נוספים:

לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, נכבש הכפר בידי חטיבה שבע וגדוד 21 של חטיבת כרמלי (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 267).
לפי הערכתו של סלמן אבו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 1,438 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 32)).

עדותו של דב ירמיה
תפאחה אחמד נאטור מהכפר עמקא