אלעֻ'בַּיָה אלפוֹקא

רקע:

הכפר הקטן שכן על גבעה במרחק 28 ק''מ מדרום-מערב לחיפה, במורדות המזרחיים של בִּלאד אל-רוחאא [רמת מנשה]. הוא השתייך למשולש כפרים שנקרא אל-עֻ'בַּיאת ("היערות הקטנים"), שכלל את הכפרים השכנים אל-עֻ'בַּיָה אל-תַחְתָא ואל-נע'נע'יה. היתה לכפרים גישה לכמה מעיינות ונחלים, ביניהם ואדי אל-מֻקַטע [הקישון], והם חלקו בית ספר יסודי שנבנה ב-1888 ונסגר בתקופת המנדט הבריטי. בשנת 1596 חיו באל-עֻ'בַּיָה אל-פוֹקא 215 נפשות, וב-1944-45 חיו במשולש הכפרים 1,130 תושבים שהחזיקו ב-12,139 דונם. תושבי הכפר היו מוסלמים, התגוררו בבתי מלט ובוץ והתפרנסו מגידול בעלי חיים ומחקלאות, בעיקר גידול דגנים. בכפר היו מסגד, אתר מקודש לזכר שיח' מוסלמי ובית קברות. אתר ארכיאולוגי שלא נחפר, תל אל-אסמר, שכן 300 מטרים מדרום-מערב לכפר.

ההגנה ובן-גוריון קיבלו החלטה להחריב כפרים ערבים ליד משמר העמק ולגרש את תושביהם, על מנת להסיר את האיום מעל היישוב היהודי. יחידות ההגנה שהורכבו מהפלמ"ח ומחטיבות כרמלי ואלכסדנדרוני נכנסו לכפר ב-8-9 באפריל 1948, בעקבות קרב משמר העמק. במשך הימים הבאים הן לחמו עם יחידות צבא השחרור הערבי והכפר עבר מספר פעמים בין הצדדים הלוחמים. לפי ההיסטוריון הפלסטיני עארף אל-עארף, טרם הקרב עברו לכפר תושבי אל-עֻ'בַּיָה אל-תַחְתָא שכפרם נהרס, מה שהכפיל את אוכלוסיית אל-עֻ'בַּיָה אל-פוֹקא והביא אותה ל-1,400 נפש. אל-עֻ'בַּיָה אל-פוֹקא פוצץ בידי ההגנה והפלמ"ח לאחר כיבושו, בסיוע מתיישבים יהודים מהאזור.

[קיבוץ] משמר העמק, שהוקם בשנת 1926, משתמש בחלק מאדמות הכפר לצרכי מרעה. כיום אתר הכפר מכוסה בעצי תאנה, שקד וחרוב ובשיחי צבר שגדלו פרא. ניתן להבחין בעיי החורבות שנותרו מהבתים מבעד לצמחיה, ובערמה גדולה של אבנים במקום בו עמד המסגד. בית הקברות מכוסה בצמחים קוצניים ובעשבים שוטים. חקלאים ישראלים משתמשים באדמות שסביב אתר הכפר למרעה ולגידול כותנה.

מידע ממקורות נוספים:

לפי הערכתו של סלמן אבו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו במשולש הכפרים 1,311 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 48)).

על-פי PalestineRemembered.com לוחמי הכפר היו מתנדבי צבא השחרור הערבי וכמה אנשי מיליציה מקומיים (http://www.palestineremembered.com/Haifa/al-Ghubayya-al-Fawqa/index.html).

סיור לכפר אלעֻ'בַּיאת

זוכרות את אלע'ביאת 02/2010