אלעֻ'בַּיָה אלתַחְתָא

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: התרחבות משמר העמק

רקע:

הכפר הקטן שכן על גבעה במרחק 28 ק''מ מדרום-מערב לחיפה, במורדות המזרחיים של בִּלאד אל-רוחאא [רמת מנשה] וצפה לעבר עמק יזרעאל. הכפר כונה גם אל-עֻ'בַּיָה אל-תַחְתָא ("היער התחתון") והשתייך למשולש כפרים שנקרא אל-עֻ'בַּיאת ("היערות הקטנים") שכלל את הכפרים השכנים אל-עֻ'בַּיָה אל-פוֹקא ואל-נע'נע'יה. ב-1944-45 חיו בשלושת הכפרים 1,130 תושבים שהחזיקו ב-12,139 דונם. תושבי הכפר היו מוסלמים, התגוררו בבתי מלט ובוץ והתפרנסו מגידול בעלי חיים וחקלאות, בעיקר דגנים. לכפר היתה גישה לכמה מעיינות ונחלים, ביניהם ואדי אל- מֻקַטע [הקישון]. שלושת הכפרים חלקו בית ספר יסודי שנבנה ב-1888 ונסגר בתקופת המנדט הבריטי. באדמות הכפרים מצויות מספר חורבות, בהן נמצאו חרסים, אבני בנייה ובית בד.

ב-15 במארס 1948 דיווח ה'ניו יורק טיימס' שכוחות ההגנה הרסו 14 בתים וגרמו נזק לעשרה בתים נוספים בכפר. לא היו נפגעים, מכיוון שתושבי הכפר התפנו מספר ימים קודם לכן. ההיסטוריון הפלסטיני עארף אל-עארף ציין שתושבי הכפר מצאו מקלט בכפר השכן אל-עֻ'בַּיָה אל-פוֹקא. באפריל תקף צבא השחרור הערבי את [קיבוץ] משמר העמק הסמוך. במקום התקיימו קרבות עזים במשך מספר ימים בין הצבא הערבי לבין ההגנה, במהלכם עבר הכפר מספר פעמים בין הצדדים הלוחמים, עד שנכבש סופית בידי ההגנה באמצע החודש. תושבי משמר העמק, ששכן מצפון-מערב לכפר, תקפו אותו ב-25 באפריל והרסו בתים שעוד נותרו עומדים בו.

כיום נמצא חלק מהיישוב מדרך עוז על אדמות הכפר, ומכסה את אתר הכפר [כנראה הכוונה לקיבוץ משמר העמק]. לא ניתן עוד להבחין בשרידי בתים כלשהם. ניתן להניח שעצי הזית במקום נשתלו לפני הקמת היישוב הישראלי.

מידע ממקורות נוספים:

ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מציין כי יחידות של ההגנה – רובן של הפלמ"ח – החריבו את הכפר בסביבות ה-8 באפריל, מייד לאחר כיבושו, בסיוע מתיישבים יהודים מהאזור (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 217).

לפי הערכתו של סלמן אבו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו במשולש הכפרים 1,311 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 48)).

אנדי יחזקאל מציין את משמר העמק כיישוב שהתרחב על אדמות אל-עֻ'בַּיָה אל-תַחְתָא אחרי 1948 (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).

זוכרות את אלע'ביאת 02/2010

סיור באלעֻ'בַּיאת - דיווח