עֻ'רָאבָּה

יחידה כובשת: Palmah 1st battalion

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: גונן

רקע:

הכפר שכן למרגלות רמת-הגולן, מצפון-מזרח לאגם החולה (כ-13 ק"מ) ולצפת (22 ק"מ). אדמות הביצה שמצפון לאגם גבלו במערב הכפר, וממזרח לו שכן הגבול הסורי. ב-1931 חיו בכפר 124 תושבים ב-27 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-220, כולם מוסלמים, והם התקיימו מחקלאות ומגידול בעלי-חיים. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 3,453 דונם, מהם 478 אשר נרכשו בידי יהודים. מספר מעיינות נבעו בסמוך לכפר.

לפי דו"ח של המודיעין הישראלי בנוגע למבצע יפתח, ברחו תושבי עֻ'ראבּה מכפרם ב-1 במאי 1948, בשל פחד ממתקפה של הכוחות הציוניים. באפריל-מאי 1948 התקיים מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי. המבצע הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון.

ב-1951 עלה על הקרקע [קיבוץ] גונן, מצפון לאתר הכפר, על אדמותיו. אבנים מהבתים ההרוסים של הכפר פזורות ברחבי אתר הכפר המגודר. חלקים של קירות-אבן עדיין עומדים. האתר והאדמה שסביבו משמשים למרעה.

מידע ממקורות נוספים:

ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מוסר כי לפי דו"ח המודיעין של צה"ל פונה עֻ'ראבּה כיוון שהיה חשוף להתקפות, או משום שתושביו חששו להיקלע לקרבות שיפרצו באזורם (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 172).