אלעֻלְמַאנִיַּה

רקע:

הכפר שכן בחלק הדרום-מערבי של עמק-החולה, ליד החוף המערבי של אגם-החולה, 14.5 ק"מ מצפון-מזרח לצפת. ב-1596 חיו בכפר 55 תושבים. במאה ה-20 השתייכו חלק מבתי-הכפר לבדווים של ערב אל-זוביד, שגרו כ-1.5 ק"מ ממרכז הכפר. ב-1931 התגוררו באל-עֻלְמַאנִיַּה ובערב אל-זֻבַּיד 432 תושבים ב-100 בתים. ב-1944-45 חיו באל-עֻלְמַאנִיַּה 260 תושבים, ברובם מוסלמים. אדמות-הכפר השתרעו אז על 1,169 דונם. מעיינות סמוכים סיפקו לתושבים מים לצרכים ביתיים, והם התפרנסו מחקלאות, בעיקר גידול דגנים, ומגידול בעלי-חיים. בכפר נמצאו שרידים של התיישבות קדומה.

ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מספק שני דיווחים בנוגע להתרוקנות אל-עֻלְמַאנִיַּה. הראשון גורס שהתושבים עזבו עם ביצוע "פעולת-תגמול" נגד הכפר הסמוך אל-חֻסַיְנִיָה ב-18 בינואר 1948. השני, המבוסס על דו"ח של המודיעין הצבאי הישראלי, גורס שהתושבים פינו את הכפר ב-20 באפריל 1948, בתחילת מבצע יפתח, כתגובה למתקפה ישירה או מחשש מתקיפה. בראש המבצע, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי, עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון, והוא הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח. יתכן שהפינוי הראשון של הכפר היה חלקי או זמני.

על אדמות הכפר לא נבנו יישובים ישראלים. [המושבה] יסוד-המעלה הוקמה ב-1883 במרחק 2.5 ק"מ מדרום-מזרח לכפר. באתר-הכפר גדלים עצי-אקליפטוס צפופים, המקשים על זיהוי שרידי הכפר. במקום נבנים כבישים של שמורת-הטבע אגם-החולה. חלק מהאדמות שמסביב מעובדות, אך רובן אדמות-ביצה, או אדמות שנהפכו לחלק מהשמורה.