ח'רבּת אלעֻמוּר

יחידה כובשת: הראל (פלמ״ח)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: גבעת יערים

רקע:

הכפר שכן בגובה 625 מטרים על רמה נמוכה במורד הדרומי של הר שניצב מעל ואדי אל-ע'אדיר [נחל כיסלון], 12 ק"מ ממערב לירושלים. הכפר נבנה בסמוך לחורבה מהתקופה הביזנטית, ולראשונה הוזכר בכתובים בסוף המאה ה-19. ב-1931 התגוררו בכפר, שצורתו מלבנית, 187 תושבים ב-45 בתי-אבן וב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-270, כולם מוסלמים. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 4,136 דונם, מהם 436 אשר נרכשו בידי יהודים. תושבי הכפר צרכו את מימיהם ממספר מעיינות סמוכים, כולל עין אל-עֻמוּר [עין לימור] וגידלו עצי פרי, זיתים ודגנים.

הכפר נכבש ב-21 באוקטובר 1948 בידי חטיבת הראל, כחלק ממבצע ההר. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס גורס שהדפוס הכללי במבצע זה היה שתושבי האיזור נמלטו בשל הלחץ הצבאי, או שגורשו בידי כוחות צבא אשר נכנסו לכפרים. אלפי אנשים נעקרו מכפריהם בתוצאה ממבצע זה וחלקם נאלצו לחנות במשך שבועות בעמקים סמוכים, עד אשר גורשו בשנית בידי כוחות ישראלים.

[מושב] גבעת יערים נוסד ב-1950 על אדמות-הכפר. טרסות אבן, גלי-אבנים, מסגרות של דלתות וחלונות פזורים ברחבי אתר הכפר, חבויים בחלקם בין עשבי הבר. שיחי צבר גדלים בצד המזרחי והצפוני של האתר, ועצי שקד, זית, תאנה וברוש גדלים באתר הכפר עצמו ועל האדמות אשר מדרומה לו. בית הקברות של הכפר, מדרום, מכוסה בעפר ועשבים, אך נותרו בו קברים רבים. ניתן עדיין להבחין בעין אל-עֻמוּר ומבנה האבן שסביבו.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך יער הקדושים של קק"ל (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

סיור בכפר הפלסטיני ההרוס ח'רבת אלעמוּר
 - דיווח מצולם קצר