פַרְדִיסְיַא

מחוז: טולכרם

תאריך כיבוש: 1948

יחידה כובשת: ההגנה

רקע:

הכפר נבנה על המורדות הצפון-מערביים של גבעה במישור החוף, ונשקפו אליו הים התיכון ממערב וטול כרם 2.5 ק"מ מצפון. מדרום לכפר שכנה העיירה טייבֶּה. הכפר זוהה עם האתר הצלבני פַרְדֶסִי, וב-1596 התגוררו בו 83 תושבים. ב-1931 נמנו בכפר 55 תושבים שהתגוררו ב-14 בתים שיצרו צורת משולש. ב-1944-45 ירד מספר תושבי הכפר ל-20, ושטחו עמד על 1,092 דונם. מסגד שנקרא על-שם מורה הדת שיח' מוסא שכן בקצה המערבי של הכפר. מעיין מצפון לכפר סיפק מי-שתייה, ונמצאו באזור גם בארות. תושבי הכפר גידלו דגנים ועצי-זית.

למרות שלא ידועים פרטים לגבי המאורעות בפרדיסיא, ניתן להניח שתושביו גורשו בתחילת אפריל. מיקום הכפר באזור של התיישבות יהודית נרחבת הפך אותו מוּעַד להתקפות והפחדות, מהם סבלו הכפרים באזור זה של החוף באפריל ובמאי 1948. עד סוף מאי הגשימה ההגנה את מטרתה "לטהר" את רוב התושבים הערבים מאזור החוף שבין תל-אביב לזכרון-יעקב.

על אדמות הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. כל בתי-הכפר מלבד אחד נהרסו כליל, ועיי-חורבות פזורים ברחבי-האתר. בצד המערבי של הבית היחיד שנותר ניתן להבחין בקבר עם כיתוב מהקוראן. מצפון-מערב לקבר נמצא בית-הקברות של הכפר. בתים מהעיירה הערבית טייבֶּה עומדים כיום קרוב לאתר פרדיסיא.

על-פי PalestineRemembered.com נכבש הכפר בתחילת מאי 1948 (לחץ\י כאן).
לפי אנדי יחזקאל נכבש הכפר רק במאי 1949, ותושביו עזבו או גורשו כנראה בתחילת שנות ה-1950 (לחץ\י כאן).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתחומי העיר טייבה (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').