קַניר

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: רגבים

רקע:

הכפר שכן בבִּלאד אל-רוחאא [רמת מנשה] על גבעה נמוכה המשתפלת לעבר מישור החוף הצפוני, 35 ק"מ מדרום לחיפה. בסוף המאה ה-19 חיו בו כ-250 תושבים מוסלמים בבתים שנבנו מלבני בוץ וקש. מאוחר יותר נבנו במקום בתי אבן צמודים זה לצד זה. כלכלת קניר התבססה על חקלאות, בעיקר גידול דגנים וירקות וכן גידול בקר. ב-1931 חיו בכפר 483 תושבים ב-92 בתים. ב-1944-45 עלה מספר תושבי הכפר ל-750, ואדמותיו השתרעו על 11,331 דונם, מהם נרכשו 50 בידי יהודים. באדמות הכפר מספר ח'ירבות, בהן נמצאו שרידי קירות ובורות מים. הכפר עצמו נבנה, ככל הנראה, על יסודות יישוב קדום שלא זוהה.

הכפר הותקף מספר פעמים בראשית מארס 1948, בשלב הראשון של המלחמה. העיתון הפלסטיני 'פילסטין' דיווח שב-5 במארס התבצעה ההתקפה השלישית על הכפר לאותו שבוע. לפי הדיווח, ההתקפה נהדפה על-ידי נציגות תושבי הכפר במשמר הלאומי. לא הוזכרו נפגעים. לאחר נפילת חיפה בשלהי אפריל, חלק מהכפרים בסביבה הותקפו או פונו מיושביהם. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס קובע שתושבי קניר נמלטו ב-25 באפריל מפחד התקפה על הכפר ובהשפעת המתקפה על חיפה; אולם לפי רשומות צבא השחרור הערבי, הכפר היה עדיין בידיים ערביות בתחילת מאי, ואז נכבש בחטף על-ידי כוחות ההגנה.

[קיבוץ] רגבים, שהוקם ביולי 1948 באתר הכפר הסמוך אל-בֻּטֵימאת, הועבר ב-1949 לאדמות קניר. גלי אבנים פזורים באתר הכפר, המכוסה קוצים, עצי תאנה ושיחי צבר. בחלק מהאדמות הסמוכות משתמשים ישראלים למרעה וחלק אחר מהן מעובד.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com נכבש הכפר כנראה בין ה-15 ל-20 במאי 1948, כפי הנראה במסגרת מבצע טיהור החוף (http://www.palestineremembered.com/Haifa/Qannir/index.html).

לפי אנדי יחזקאל אחרי נפילת חיפה ב-22 באפריל, פונו הנשים הילדים והזקנים מקניר, כנראה על פי הוראה מגבוה, ועברו לכפרי ואדי ערה. הגברים נשארו כדי להגן על הכפר והצטרפה אליהם יחידה סורית. המודיעין הציוני דיווח שהכפר נעזב ב-24 באפריל, וכי רוב התושבים נמצאים בערערה, אולם הכפר לא ננטש לחלוטין; סיור יהודי שהתקרב לכפר ב-27 באפריל דיווח שנמצאים בו כ-50 גברים, וכן נשים וילדים, ומחוץ לכפר אנשים עובדים בשדות. אנשי הסיור נתקלו בערבי חמוש, פצעו אותו, ולאחר מכן ירו בו בעודו שרוע על הקרקע והרגו אותו. בתחילת מאי דיווח המודיעין הציוני כי רק גברים ספורים נשארו לשמור בכפר. בבוקר ה-9 במאי כבשו יחידות של נפת שומרון (נפתלי) את קניר מידי הכוח הקטן שהגן עליו והחלו לפוצץ את בתיו. לפי דו"ח הפעולה 30 בתים נהרסו כליל ועוד 30 בתים ניזוקו קשה, ביניהם בית הספר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).

פליטים משחזרים את כפריהם ועריהם ההרוסים 2016