אלשַגַ'רָה

מחוז: טַבַּרִיָּה (טבריה)

יחידה כובשת: גולני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: אילניה (סג'רה)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: שדה אילן

רקע:

הכפר שכן על המורד המזרחי של גבעה מתונה, ממערב לואדי רחב, 14 ק"מ ממערב לטבריה. משמעות שם הכפר בערבית היא "העץ", ובתקופת הצלבנים הוא נודע בשם סֶיֶרָה. המקום היה אתר ארכיאולוגי והכיל יסודות של כנסייה, כתובות אבן וקברים חצובים בסלע. ב-1596 חיו בכפר 396 תושבים, ובסוף המאה ה-19 דווח שחיו בו כ-150 תושבים בבתי אבן. ב-1931 התגוררו בכפר 584 תושבים ב-124 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-770, רובם מוסלמים, מלבד 50 נוצרים. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 3,754 דונם. אזורי חורש ושדות עם עשבי בר כיסו את הגבעות שמול הכפר מדרום. בכפר היה בית-ספר יסודי שנוסד בתקופת המנדט. תושבי הכפר התקיימו מגידול דגנים ומטעי פרי.

בליל ה-17 בפברואר 1948 חדרה יחידה של ההגנה לכפר ופוצצה בו שני בתים, אשר לפי הודעה בריטית רשמית היו נטושים. הכפר נכבש ב-6 במאי 1948 בעקבות כיבוש טבריה וכצעד מקדים לתקיפת בית שאן. התקיפה היתה חלק ממאמצי ההגנה לבסס את שליטתה בגליל התחתון לפני 15 במאי. לפי 'ספר תולדות ההגנה', יחידות של חטיבת גולני, בעיקר מגדוד ברק, תקפו את הכפר וכבשו אותו, והתושבים נסו בהשאירם את המתים מאחוריהם.

על אדמות-הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים. [חוות] סג'רה הוקמה ב-1902 מצפון-מזרח לכפר, ובהמשך שונה שמה ל[מושב] אילניה – תרגום של שם הכפר הערבי. התחנה החקלאית חוות השומר הוקמה ב-1956 קרוב מאוד לאתר-הכפר. כיום החווה נטושה. הריסות הבתים ומוטות ברזל שבורים מזדקרים משדות צמחיית הבר. צד אחד של פתח בית מקושת עדיין עומד. הצד המערבי של אתר הכפר והגבעה הסמוכה מכוסים בשיחי-צבר. רפתות אשר שייכות לאילניה הסמוכה ניצבות בצדדים הדרומי והמזרחי של האתר. בקצה הצפוני יש באר רחבה ועמוקה עם מדרגות לולייניות שיורדות פנימה. עצי תאנה ודקלי דום גדלים באזור.

לפי אנדי יחזקאל שוכנים אילניה ושדה אילן על אדמות הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).

נשים פלסטיניות

זוכרות את אלשַגַ'רָה 10/2006