שַחְמָה

רקע:

הכפר ניצב במישור החוף, כקילומטר מצפון-מזרח לואדי אל-סֿראר [נחל שורק], 15 ק"מ מדרום-מערב לרמלה. ממש מצפון לכפר שכן שדה התעופה הצבאי עקיר, שנבנה בידי הבריטים במהלך מלחמת העולם השנייה; הבסיס הצבאי שחמה שכן מצפון וממזרח. הכפר נזכר לראשונה בכתובים בסוף המאה ה-19. ב-1931 נמנו בכפר, שהוגדר ככפריר במרשם היישובים הבריטי, 150 תושבים שהתגוררו ב-34 בתים, שחלקם נבנו מאבן שמקורה בישובים קדומים יותר ששכנו במקום. ב-1944-45 חיו בכפר 280 תושבים מוסלמים, ואדמותיו השתרעו על 6,875 דונם, מתוכם נמכרו 220 ליהודים. כלכלת הכפר התבססה על חקלאות, בעיקר גידול דגנים, ובמידה פחותה גם על גידול בעלי חיים.

מידע לגבי נסיבות כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו אינו בנמצא. על אדמות הכפר לא הוקמו ישובים ישראליים. אתר הכפר סופח לאזור מגודר שבו מנחת צבאי. מבחוץ, ניתן להבחין באתר בשיחי צבר.

מידע ממקורות נוספים:

על פי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, הכפר התרוקן ב-14 במאי 1948 בהשפעת התרוקנות ישוב שכן (לידתה של בעיית הפליטים, 1991, 590).
על-פי PalestineRemembered.com הכפר נכבש בשלב הראשון של מבצע ברק, בידי חטיבת גבעתי (http://www.palestineremembered.com/al-Ramla/Shahma/index.html)
לפי אנדי יחזקאל, הכפר התרוקן ב-14 במאי 1948, ועל אדמותיו שוכן בסיס תל נוף, ומפעל "זרעים בגדרה" (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).