אבּו שוּשָה (חיפא)

רקע:

הכפר נבנה בשני צידיו של ואדי רחב, בקצה הדרומי של מרג' אבּן-עאמִר [עמק יזרעאל], 26 ק"מ מדרום-מזרח לחיפה. ממזרח לכפר שכן האתר הארכיאולוגי תל אבו-שושה, שמקורו כנראה בתקופת הברונזה המוקדמת, ושקיימת סברה שעליו נבנתה העיירה רומית גַבַּה היפֶּאוֹן. ב-1931 התגוררו בכפר 831 תושבים ב-155 בתים עשויים בטון או אבן. ב-1944-45 ירד מספר התושבים ל-720, כולם מוסלמים, ואדמות הכפר השתרעו אז על 8,690 דונם. בכפר היה מסגד ובית-ספר יסודי ועמדו לרשותו שפע מקורות-מים, כולל שני ואדיות ומעיין שסיפקו מים לצריכה ביתית. כלכלת הכפר התמקדה בגידול בעלי-חיים וחקלאות בעל ושלחין, עם דגנים כיבול העיקרי. התושבים גידלו גם ירקות, טבק, זיתים ופירות שונים. טחנת קמח ששמה כשם הכפר נמצאה בקצה הצפון-מזרחי של הכפר.

'ספר תולדות ההגנה' מוסר שבעקבות רצח של שומר יהודי על אדמות אבו-שושה הוחלט על פעולת תגמול. אחרי חצות ב-1 באפריל 1948 פשטו יחידות של הגדוד השני של חטיבת גבעתי על אבו-שושה והרסו בית אחד ואת באר הכפר. בחילופי-אש שפרצו עם מיליצייה פלסטינית מקומית, נפצע קשה חייל יהודי. בדיווח לא מוזכרים נפגעים ערבים. בהמשך, היה אבו שושה אחד מהכפרים הראשונים בגליל התחתון שנכבש במהלך קרב משמר העמק. הקרב החל ב-4 באפריל, כשצבא השחרור הערבי תקף את קיבוץ משמר העמק, כפי הנראה בתגובה להשתתפות הקיבוץ בהתקפה על אל-עֻ'בַּיָה אל-תַחְתָא. בתגובה פתחה ההגנה במתקפת נגד נמרצת, תוך כיבוש הכפרים הסמוכים והריסתם. ה'ניו יורק טיימס' דיווח שבליל ה-8-9 באפריל יחידות של הגדוד הראשון של הפלמ"ח, חטיבת כרמלי וחטיבת אלכסנדרוני פרצו את המצור שהיו נתונות בו במשמר העמק וכבשו את הכפרים אבו שושה, אל-נע'נע'יה ואבּוּ זֻריק. בכיר בקק"ל כתב שתושבי הכפרים ברחו. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מציין שתושבים שלא ברחו – גורשו, ושכל כפר נהרס באופן שיטתי בלילה בו נכבש. ה'ניו יורק טיימס' דיווח שההגנה פוצצה בתים רבים בכפר כאקט של ענישה.

קיבוץ משמר העמק הוקם ב-1926 פחות מקילומטר מהכפר, אך לא על אדמותיו. הזכר היחיד לכפר הוא עיי-חורבות של בתים, עליהם צומחים שיחי-צבר. על אדמות-הגבעה שסביב האתר גדלים עצי-זית באזור מגודר שמשמש למרעה. על האדמות הסמוכות במרג' אבן עאמר [עמק יזרעאל] נטועים גידולים שונים, בעיקר כותנה.

מידע ממקורות נוספים:

לדברי מוריס, ב-11 במארס 1948 נרצחו שני חברי קיבוץ הזורע בסיוע תושבים מאבו שושה בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 84). מוריס כותב שהכפר נכבש ב-10 באפריל בידי יחידות ההגנה, שמצאוהו נטוש בחלקו הגדול (שם, 162) ושיחידות של ההגנה – רובן של הפלמ"ח – הרסו באופן שיטתי את הכפר והכפרים השכנים לו בסיועם של המתיישבים היהודים באזור (שם, 217). מוריס מביא ציטוט של יעקב חזן בישיבה של מפ"ם במאי 1948: "היתה התקפה מכל הצדדים. גרשנו את הערבים. ישנו כפר על ידינו, אבו שושה... היו ערבים [שם] אשר לא רצו במלחמה. היו [גם] מסיתים. החריבו את כל הבתים. הרי היה צריך לפחות להשאיר את הבתים של אלה אשר שמרו לנו אמונים... אבל הלכנו כמו מכבש..." (שם, 443).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך פארק רמת מנשה של קק"ל (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

סיפורה של שבירת שתיקה בת 68 שנים 30/11/-0001