אלשיח' בריכ

רקע:

ב-1920 התיישבו ליד עתלית כמה עשרות ארמנים שנמלטו מטורקיה בתקופת הטבח. בעל קרקעות ערבי נוצרי החכיר להם את אדמות הכפר. ב-1948 הוא גורש ללבנון, ואדמותיו הופקעו וחולקו לקיבוצי הסביבה. "המדינה שלך ושלי סידרה אותם ולקחה להם את כל האדמה", אומר שר החקלאות לשעבר פסח גרופר, תושב עתלית, שהעסיק בשדותיו את הארמנים. לא רק שהאדמות נלקחו מהם, כפרם גם לא חובר לרשת החשמל והמים ולא היתה בו תשתית ביוב. "הם היו מבסוטים, זו הדרך שלהם", אומר גרופר.

הצעירים שנישאו עזבו את הכפר בזה אחר זה. ב-81' נטשו אחרוני הארמנים את שייח בריק, עם פיצויים שקיבלו ממנהל מקרקעי ישראל. כל משפחה קיבלה פיצוי של כ-40 אלף דולר במונחים של היום. "אבל למי המדינה שלך משלמת סכומים גדולים?" אומר גרופר. "זה היה הגורל שלהם", מסביר אריה שמחוני, ראש המועצה האזורית חוף הכרמל. "זה היה משמים. אילו הייתי דתי הייתי אומר בעזרת השם. איך הכפר הזה נקרא? מוברק?"

לסיפור המלא באתר הארץ