תל אלשָוְּכּ

רקע:

הכפר שכן באזור מישורי בין ואדי אל-גַ'וְסָק [נחל שוקק] מדרום, ונחל גַ'מַעִין [נחל קיבוצים] מצפון, בסמוך למרגלות הרי אל-פַקוּעַה (גלבוע). בית-שאן שכנה חמישה ק"מ ממערב. עין אל-גַ'וְסָק [עין שוקק] נבע חצי ק"מ מדרום לאתר הכפר, וסכר עם טחנת קמח שמופעלת במים היה מצוי 200 מטרים ממערב. הכפר נבנה על תל בו היו מצויים שרידים של מבנים מוקדמים יותר. ב-1931 נמנו בכפר בעל המבנה המלבני 41 תושבים שהתגוררו ב-11 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-120, מוסלמים כולם, ושטח הכפר עמד על 3,685 דונם, אשר 3,116 מהם נרכשו בידי יהודים. על יתרת האדמה גידלו תושבי הכפר דגנים ומטעים. מידע לגבי נסיבות כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו אינו בנמצא.

על אדמות הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. מהכפר לא נותר כל זכר; אתר הכפר מכוסה בעשבים וקוצים, חוצה אותו תעלה מלאכותית ונראים בו שני אקליפטוסים גדולים. הקרקע סביב ואדי אל-גַ'וְסָק מעובדת בידי [קיבוץ] ניר דוד הסמוך, שהוקם ב-1936.