עין אל-מַנְסי

מחוז: ג'נין

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: מדרך עוז

רקע:

הכפר הקטן נמצא בצד הדרום-מערבי של מרג' אבּן עאמר [עמק יזרעאל], 18.5 ק"מ מצפון-מערב לג'נין. יתכן וכפר זה קשור לכפר הגדול יותר אל-מנסי, שישב פחות מחצי קילומטר מצפון-מזרח לו, בנפת חיפה. ב-1931 התגוררו בעין אל-מַנְסי 73 תושבים ב-15 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-90, ואדמות הכפר השתרעו על 1,295 דונם. תושבי הכפר גידלו דגנים וטיפחו בוסתנים. קילומטר מדרום-מזרח לכפר מצוי אתר ארכיאולוגי חשוב, תל אל-מֻתַסַלִם [תל מגידו].

אחרי קרב משמר-העמק בתחילת אפריל 1948 פעלו כוחות ההגנה לכיבוש מספר כפרים באזור. עין אל-מנסי נכבש במבצע זה בלילה שבין ה-12 ל-13 באפריל על ידי יחידות הפלמ"ח. לפי 'ספר תולדות ההגנה', כיבוש הכפרים עין אל-מנסי ואל-נַעְ'נַעִ'יַה הסמוך האיצה את נסיגת צבא השחרור הערבי מהאזור. לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, עם כיבושו נהרס הכפר כליל ובתיו פוצצו בימים הבאים, כמו שארע בשאר הכפרים שנכבשו במבצע.

על אדמות-הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. [מושב] מדרך עוז הוקם ב-1952 שני קילומטרים ממערב לאתר-הכפר. לאחר החרבת הכפר יושרו כליל אדמותיו, ובשנותיה הראשונות של המדינה הוקמה עליהן מעברה. עם פירוק המעברה נשתל במקום חורש צפוף של עצי-אורן, שביניהם ניתן להבחין כיום בשרידי המעברה. בחלקו הצפוני של האתר ניתן לראות שרידים מבית-הקברות של הכפר, מכוסים עשב וקוצים. תחנת-דלק נבנתה על צידו המזרחי של בית הקברות ועצי זית, שקד ותאנה מקיפים אותו מצדיו הצפוני והמערבי.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com לחמו בצד הכפר מתנדבים של צבא השחרור הערבי ומיליציה פלסטינית מקומית (http://www.palestineremembered.com/Jinin/Ayn-al-Mansi/index.html).

זוכרות עין אל-מַנְסי 01/2006

סיור באלרמלה - דיווח