אלמַזַאר (ג'נין)

מחוז: ג'נין

יחידה כובשת: הגדוד הרביעי של חטיבת גולני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: פרזון, גן-נר, מיטב

רקע:

הכפר ניצב על פסגתו השטוחה והמעוגלת של הר אל-מזאר [הר גיבורים], תשעה ק"מ מצפון-מערב לג'נין. מצוקים תלולים הקיפו את הכפר מרוב צידיו. אתר הכפר שימש כמקום קבורה לרבים שנספו בקרב עין ג'אלוּת בשנת 1260, בו ניצחו הממלוכים ממצרים את המונגולים. הכפר נזכר לראשונה בכתובים בסוף המאה ה-19. ב-1931 התגוררו בו 257 תושבים ב-62 בתים, וב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-270, כולם מוסלמים. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 14,501 דונם. מוצאם של תושבי הכפר בשבט הנודד אל-סַעְדִיוּן, והם היו חברי מסדר סֿוּפי. הכפר היווה מקום עלייה לרגל בקרב המוסלמים, ובחלקו המזרחי נבנה מסגד. מסביב לבתי הכפר, שנבנו בפסגת ההר, השתרעו שטחי חקלאות, בהם גידלו התושבים דגנים, פירות, קטניות וזיתים.

באפריל 1948 הוציא מטה הפלמ"ח פקודות הקוראות ל"חיסול בסיסי אויב" בכפרים נוּרִס, זרעין ואל-מזאר. זמן מה עבר עד לביצוע הפקודה, ולפי 'ספר תולדות ההגנה' ב-30 למאי 1948, לאחר תפיסת הכפרים נוּרִס וזרעין, פרץ הגדוד הרביעי של חטיבת גולני לכפר אל-מזאר וכבש אותו. מיד לאחר כיבוש הכפר פנו הכוחות הישראלים לתקוף את העיר ג'נין הסמוכה, אך לא הצליחו להכניעה.

על אדמות-הכפר הוקמו המושבים פרזון (1953) ומיטב (1954) והישוב הקהילתי גן-נר (1987). באתר-הכפר לא נותר כל זכר לבתים; גלי-אבנים פזורים בו, וגדלים בו פרא שיחי-צבר וקוצים. על חלק מהאדמה שסביב האתר גדלים עצי-שקד ושיחי-צבר. החלק ההררי של האדמה משמש למרעה ויתרתה כוסתה בחורש.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com נלחמו בצד הכפר גדוד ירמוך של צבא השיחרור הערבי, כמה אנשי מיליציה פלסטינים מקומיים וכמה חיילים של הצבא העיראקי

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך יער הגלבוע של קק"ל (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

לפי אנציקלופדיה מפה, פליטים מהכפר התיישבו ב-1948 בכפר עַרַבּוּנה שבצפון השומרון, בגדה המערבית (אנציקלופדיה מפה, 2000, 6: 111).