עַתְלית - תהלוכת השיבה 2018

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: עתלית, נווה ים

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: התרחבות עתלית ונווה ים

רקע:

הכפר שכן על גבעה מאבן-חול שהשקיפה לעבר הים התיכון. הוא גבל באדמות חקלאיות ממזרח ובבריכות אידוי גדולות, ששימשו להפקת מלח ממי-הים, מדרום-מערב. חיפה שכנה 12.5 ק"מ מצפון. חפירות בסמוך, ממזרח לכפר, גילו אתר שהיה מיושב החל מהאלף השני לפני הספירה ועד המאה השביעית לספירה. במקור הלניסטי נקרא האתר אַדַרוּס. ב-1218 בנו הצלבנים עיירה ומבצר גדול באתר אַדַרוּס, וכינוהו קַסְטֶלוּם פֶּרֶגרִינוֹרוּם – "מבצר עולי הרגל". המקום נותר בידי הצלבנים עד 1291 עם נסיגתם מאזור החוף של פלסטין. ב-1296 התיישבו צאצאי שבט עֻוַיְרַאת בעתלית ובסביבתו. ב-1596 היתה במקום חווה. במהלך המאה ה-19 מסר נוסע שביקר במקום שהכפר נבנה בתוך הריסות המבצר הצלבני. בסוף המאה נכתב שבכפר הקטן חיו כ-200 אנשים בבתים מלבני בוץ וקש. בשנות ה-1920 היה הכפר הפלסטיני חבר באגודה שיתופית אזורית שהוקדשה לשיפור חיי האיכרים, וכללה כ-25 כפרים. ב-1903 הקימו יהודים ישוב סמוך באותו שם; ב-1938 חיו בעתלית הערבית 508 תושבים, וביהודית 224. עד 1945 צנח מספר הערבים ל-150, כולל 90 מוסלמים ו-60 נוצרים. אדמות הכפר השתרעו על 9,083 דונם, שלמעלה ממחציתן נרכשו בידי יהודים וכמעט כל היתר היו אדמות-מדינה. תושבי הכפר גידלו דגנים וטיפחו בוסתנים ב-15 הדונם שנותרו להם. היתה בכפר תחנת-רכבת.

'ספר תולדות ההגנה' מתייחס לעתלית כאל בסיס של פעילות הארגון ומקור לגיוס לוחמים, שחיו בישוב היהודי הסמוך. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס לא מונה את עתלית כאחד מהכפרים שנכבשו והתרוקנו ב-1948; לא ברור מתי נכבש הכפר ובאיזה אופן.

עתלית (1903) ו[קיבוץ] נווה-ים (1939) שוכנים כיום שניהם על אדמות-הכפר. לבתים הערבים לא נותר זכר. תחנת הרכבת ששימשה את תושבי הכפר עדיין פועלת. בית-סוהר סמוך שימש את ישראל עד 1989 להחזקת עצירים לבנונים ופלסטינים.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך גן לאומי עתיקות עתלית. מבצר עתלית כיום בתוך שטח צבאי סגור, והכניסה אליו אסורה (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').