מחנה שֻעְפאט

אזור: הגדה המערבית

גודל המחנה: 0.2

אוכלוסיית המחנה: 12,683

he_lang.Established date: 1965

צפיפות המחנה: 50,000

רקע:

מחנה שועפט ממוקם בפאתי ירושלים. התנחלות פסגת זאב, הבלתי חוקית ע"פ החוק הבינלאומי, ממוקמת צפונית למחנה.
תושבי המחנה הגיעו מלוד, ירושלים, אזור רמלה, עזה ואזור המערבי של חברון.
המחנה נוסד ב1965, כיום במחנה כ-12,500 פליטים רשומים, אך אונר"א מעריכה כי מספר הפליטים האמתי במחנה הוא כ-24,000.
מחנה שועפט סופח באופן לא חוקי לישראל ב1967. תושבי המחנה עדיין מחזיקים בתעודת תושב ירושלים, ובשונה מתושבי הגדה המערבית, הם יכולים להתגורר בירושלים. על פי מדיניות משרד הפנים הישראלי, תעודת תושב תישלל לפלסטינים אשר אינם מנהלים את"מרכז חייהם" בירושלים. כתוצאה ממדיניות זאת, פלסטינים אשר לא יכולים להרשות לעצמם את עלות המחיה בירושלים, נאלצים להתגורר במחנה הפליטים שועפט.

בעיות מרכזיות

  • חומת ההפרדה מקשה על הגישה לירושלים, במיוחד בשעות השיא. הדבר גם פוגע בגישה של שירותי חירום.
  • מערכת ביוב וניקוז מי גשם הוקמה ע"י אונר"א (ללא עזרתה של עיריית ירושלים) ב1980. אך כתוצאה מגידול האוכלוסיה, המערכות כבר אינן מספקות ואינן מתפקדות כראוי. תושבים בנו צינורות ביוב בעצמם, וחלקם חוברו למערכת ניקוז מי הגשמים. בזמנים של הצפות, הביוב מתערבב עם מי הגשם ושוטף את הרחובות והמחסות.
  • אחריות אכיפת החוק היא של הרשויות הישראליות. תושבים מלינים רבות שיש חסך באבטחה והעדר חוק וסדר. הם מייחסים את העלייה בשימוש בסמים ושאר פעולות בלתי חוקיות לחסך זה.
  • עימותים בין תושבים צעירים וכוחות ישראלים מהמחסום מתרחשים באופן שכיח. פעמים רבות כוחות ישראלים עושים שימוש בגז מדמיע וכדורים מצופים בפלסטיק. אונר"א, במספר מקרים, נאלצה לסגור את בתי הספר והמרפאות כתוצאה ממכלי גז שנחתו בשטחי המקום.
  • במחנה צפיפות יתר ברמה מסוכנת, ואין תוכנית סדורה להתמודדות עם העליה בכמות האוכלוסייה. גידול באוכלוסיה בנוסף להעדר היכולת להרחיב את גבולות המחנה, הובילו לבניה מסוכנת לגובה. הבתים המקוריים אשר נועדו לשאת שתי קומות, נושאים כיום בין שלוש לשש קומות. חלקם הגדול של רחובות המחנה צרים, חסרי גישה, ומקשים על כניסתם של שירותי החירום.

משרד המידע הציבורי של אונר"א בגדה המערבית(מרץ 2015)