ספרות מומלצת

חיפה והשחף
אלימות מכוננת: 1947-1950
בצדי הדרך ובשולי התודעה: דחיקת הכפרים הערביים שהתרוקנו ב-1948 מהשיח הישראלי

סדרת חוברות זכרון זוכרות

זוכרות את סַבַּלָאן
זוכרות ח'רבּת אֻם-בֻּרְג'
זוכרות את אלשֵיח' מֻוַנִּס

עתונות

לימודי נכבה? לא אם זה תלוי במשרד החינוך מחבר.ת: טלילה נשר
31/07/2010
בערכת הלימודים שהכינה, עושה עמותת "זוכרות" העוסקת בלימוד הנכבה, שימוש בניסוחים כמו אלה: "יש להעמיק את ההבנה שהנכבה איננה רק הגירוש, אלא גם הרס כפרים ומחיקת העדויות לחיים הפלסטינים". פרסום ראשון: עמותת "זוכרות" ביקשה לארגן יום עיון מיוחד בהשתתפות גננות ומורים על נושא הנכבה הפלסטיני, ואפילו הכינה ערכת לימודים. אבל כשבמשרד החינוך גילו על היוזמה הזאת הוציאו הודעה שאוסרת על המורים לקחת חלק בכינוס, בטענה שכל ארגון שמנסה לחדור למערכת החינוך צריך לעבור בדיקה מקדימה במשרד
נכבה, לא בבית ספרנו מחבר.ת: אבנר לוטן
30/11/-0001
במכללת תל-חי ניתן תחילה אישור לקיום הקורס בתחומה, אלא שעובדה זו הובאה לידיעתו של אורי הייטנר מקיבוץ אורטל (הכותב בקביעות ב"ידיעות הקיבוץ"), המשמש כמנהל מרכז "יובלים" ליהדות פלורליסטית במכללה. הייטנר פנה באופן מיידי להנהלת המכללה ויידע אותה על הקורס שמתנהל בין כתליה. ההנהלה הגיבה במהירות וביטלה את האישור שניתן. האם אפשר במדינת "ישראל ביתנו" ללמוד על הנכבה?     לאחר שלא אפשרו לה (בעקבות פניית אורי הייטנר מאורטל) לקיים קבוצת למידה במכללת תל-חי, מצאה עמותת "זוכרות" אכסניה בבית הספר "עינות ירדן" בקיבוץ עמיר. אבל גם משם סולקה. עכשיו היא פונה לקיבוצי אצבע הגליל בבקשה ל"חדר לא גדול שיאפשר מפגש כדי להתמודד עם ההיסטוריה"
או"ם שמום: על "1948" של בני מוריס מחבר.ת: דן מגן
30/06/2010
"1948", ספרו החדש של בני מוריס, מתיימר להציג את מלחמת השחרור והנכבה מנקודת מבט ניטרלית, אבל עם איך שהוא מציג את הערבים כבר היה עדיף לקרוא לו "תש"ח"