אֻם אלפַרַג

יחידה כובשת: חטיבת כרמלי

רקע:

הכפר שכן במישור עכו, 10.5 ק"מ צפונית לעכו, וכונה על-ידי הצלבנים לֶה פיֶירְג'. בסוף המאה ה-19 הוא מנה 200 תושבים שחיו בבתי אבן וגידלו תאנים, זיתים, תותים ורימונים. הבתים הישנים של הכפר נבנו בצמוד זה לזה, בצורת מעגל, ואילו אלה שנבנו אחרי 1936 היו פזורים בינות המטעים. ב-1931 חיו בכפר 415 תושבים ב-94 בתים, וב-1944-45 גדל מספר התושבים ל-800, כולם מוסלמים. הם התפרנסו מחקלאות וב-1944-45 היה סך אדמות הכפר 825 דונם, רובם נטועים הדרים ובננות.

בין ה-20 ל-21 במאי 1948 תקפו כוחות של חטיבת כרמלי את אֻם אל-פַרַג' וכפרים נוספים בגליל המערבי, במסגרת השלב השני של מבצע בן-עמי. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מצטט את פקודות המבצע שהוציא מפקד החטיבה, שהתייחסו בין היתר במפורש לאֻם אל-פַרַג', והורו לכוחות "להרוג בגברים, להרוס ולהצית את הכפרים" [בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 174]. מוריס מוסיף שרוב הכפרים באזור הוחרבו בידי חבלני ההגנה במהלך המבצע או מאוחר יותר.

ב-1949 נוסד [מושב] בן עמי, שחלקו נבנה על אדמות הכפר. כיום נותר מן הכפר רק המסגד. הוא נעול ומצוי במצב של התפוררות בתוך עשב שגדל פרא. ניתן להבחין במקום בעצים רבים שכפי הנראה גדלו במקום טרם הריסת הכפר. האדמות הסמוכות מעובדות ומצוי עליהן מטע בננות ששיך לבן עמי.

אנדי יחזקאל מוסר שתושבים גורשו מהכפר גם לאחר כיבושו, ב-27 בפברואר 1949 ובאוקטובר-נובמבר 1949 (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).

הוא היה ביום ההוא ילד 11/2011